het geheim van prei kweken

het geheim van prei kweken

Wat vindt ze dit een moeilijk moment in de moestuin. De zaailingen die ze direct in de volle grond heeft gezaaid doen er vanwege de lange koude periode verschrikkelijk lang over om te ontkiemen. Het onkruid doet het daarentegen fantastisch. De moestuin ziet er dan ook niet uit op dit moment.  Als ze niet zo ongeduldig was, dan zou ze wachten totdat de zaden ontkiemen en pas daarna het onkruid weghalen. Maar ja. Geduld is niet haar sterkste eigenschap. Ook kan ze slecht tegen de wanorde van het onkruid dat voedsel wegneemt van haar zaailingen. Gaat ze nu wieden of niet?

Geheel tegen haar natuur in besluit ze te wachten. Ook dat is een besluit. Ze geeft de hele boel nog een week en dan moet alles er anders uitzien. Dan zijn de zaailingen ontkiemd en zichtbaar, want het warme weer houdt nog een paar dagen aan. 

Prei mislukt vaak

De vele mislukkingen met haar prei, hebben haar geleerd dat geduld een belangrijke eigenschap is in de moestuin. Dat is één van de geheimen van het kweken van prei. De andere zit in het bijvoeglijk naamwoord “ongelooflijk”. Dit woord is van toepassing is in alle stadia van het kweken van prei. Op het oogsten van prei moet je ongelooflijk lang wachten. In ieder geval winterprei, want dat is de preisoort die het Meisje kweekt.

Juist in de winter had ze nog schamper over haar prei gedaan op Instagram toen haar prei ielig stond te zijn in de sneeuw. Maar kijk diezelfde prei nu eens shinen. In de laatste maanden heeft hij een enorme groeispurt gemaakt. Winterprei kun je oogsten tussen april en juni dus het is nu tijd om te oogsten. Prei is tweejarig, maar je oogst prei al in het 1e jaar. Anders gaat hij bloeien.

Prei zaailingen planten

Je moet dus ongelooflijk lang wachten met het oogsten van prei want de zaailingen van winterprei gaan in juli alweer de grond in. Ook dat proces gaat niet zoals gewoonlijk. Omdat het witte deel van de prei het smakelijkst is, dient dit deel van licht verstoken te blijven. Dat is ook de reden waarom je prei ongelooflijk diep plant. Om prei te planten graaf je een gat van ongeveer 20 centimeter diep. In dit gat zet je de prei zaaling, nadat je het blad met een derde hebt ingekort. Geef meteen water, maar vul het gat niet op. In de loop van de tijd zal het gat zich vanzelf vullen met de lichtste grond, en dat is juist de bedoeling.

Het geheim van prei kweken

Vervolgens heeft prei nogal wat voeding nodig. Ongelooflijk veel zou in dit kader leuk zijn geweest, maar dan ga je misschien alsnog de mist in. Met voedingsstoffen moet je niet overdrijven. Meer dan gemiddeld zou het Meisje in dit geval zeggen. Prei heeft vooral behoefte aan stalmest en als je daar niet over beschikt zijn koemestkorrels een uitstekend alternatief.

En daarna? Daarna moet je ongelooflijk lang wachten om eindelijk vanaf april te kunnen oogsten. Dat vergt dus een behoorlijke hoeveelheid geduld. Of eigenlijk, ongelooflijk veel geduld. Dat is het geheim van prei kweken.

Ben je benieuwd welke geheimen er nog meer komen kijken bij het bemesten en uitplanten van prei? Lees dan dit blog eens.

winterprei uitplanten
winterprei uitplanten

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *