pasta pesto met tuinboontjes en munt

pasta pesto met tuinboontjes en munt

Afgelopen zomer kookte het Meisje met de beroemde chef-kok Alain Caron in het Tv-programma BinnensteBuiten. Nu hoort ze jullie denken; jááá, dat weten we nu wel. Maar dit gaat ergens heen jongens. Echt. Met de Meester oogstten ze wat groen uit de Moestuin van het tuinMeisje. Onder andere venkel, eetbare bloemen, Nieuw-Zeelandse spinazie en tuinbonen. 

Daar waar het werk van het tuinMeisje er na de oogst opzat – zij had zich een slag in de rondte gewerkt om de tuin televisiewaardig te maken- begon de stress voor het keukenMeisje nu nog grotere vormen aan te nemen. De culinair-expert ging niet alleen proeven van de drankjes en het eten wat het Meisje gemaakt had maar het Meisje ging ook nog met hem koken. 

Ze kreeg de tuinbonen als taak toebedeeld. Terwijl de chef-kok zijn magie in de keuken uitvoerde blancheerde en dopte zij de tuinbonen. Dubbel. Daar kan weinig mis aangaan toch? Nee, dat klopt, mis niet. Toch leerde ze die dag dat je de beide helften van de dubbel gedopte bonen met een klein, zwierig gebaar van duim en wijsvinger van elkaar scheidt. Waarom? Dat weet ze niet. Ze durfde haar onwetendheid niet toe te geven. Daarom deelt ze deze kennis met jullie. Mochten jullie ooit de mis-en-place van de tuinbonen moeten verzorgen, dan kom je beter beslagen ten ijs dan het Meisje.

Voor onderstaand recept kun je deze techniek alvast oefenen. En-passant eet je daarna een super verfijnde pasta pesto met tuinboontjes en munt. Zo lekker, je zou er de chef-kok bijna voor uitnodigen.

pasta pesto met tuinboontjes en munt
de salade van Alain Caron

Pasta pesto met tuinboontjes en munt

Hoofdgerecht voor 4, 30 minuten + de tijd om de bonen te doppen

750 gram tuinbonen (250-300 gram gedopt) –  500 gram verse pasta of 400 gram gedroogde pasta) schil van 1 citroen – 125 gram pesto – 2 eetlepels vers en fijngehakte munt

Zet een pan met ruim kokend water op het vuur met een snufje zout. Laat het water aan de kook komen. Dop ondertussen de tuinbonen. Als het water kookt blancheer je de bonen in 2,5 minuten beetgaar. Giet de bonen af in een vergiet en spoel ze na met ijskoud water.

Zet alvast een pan met water voor de pasta op het vuur. Terwijl het water aan de kook komt dop je de tuinbonen dubbel. Dat wil zeggen dat je het grijze velletje verwijdert van de groene bonen. De velletjes zijn een beetje bitter maar de groene binnenkant is super zacht van smaak! Dit dubbel doppen is wel even een klusje maar je krijgt er snel handigheid in en het is absoluut het werk waard!

Als de tuinbonen gedopt zijn kook je de pasta gaar volgens het voorschrift op de verpakking. Was, droog en hak ondertussen de munt fijn. 

Wanneer de pasta gaar is giet je deze af. In de warme pan doe je de verse pesto. Rasp de schil van de schone citroen boven de pan in de pesto en laat even warm worden zodat de smaak vrijkomt. Roer er dan de pasta en de tuinbonen doorheen. Verdeel de pasta pesto met tuinboontjes en munt over de borden en garneer eventueel met wat extra verse munt.

Ben je nu een ster geworden in het doppen van tuinbonen? Maak dan ook eens deze zomerse tuinbonen salade.

zomerse tuinbonen salade

Wil je de de uitzending van de Meisjes terugkijken? Dat kan via deze link: https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/terugkijken/3-september-2020

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *