Het grote moestuinierboek
Je bent wat je tuiniert. Je tuiniert wat je bent. Het is de intrigerende ondertitel van de ingebonden print die het Meisje van Uitgeverij Atlas Contact ontving. Het doet denken aan de oude spreuk: Zeg mij wie uw vrienden zijn, dan zeg ik wie u bent. De officiële titel is Het grote moestuinierboek van Elbrich Fennema en dat is ook de insteek: De moestuinier zelf.
De indeling van een moestuinboek
De indeling van een moestuinboek is toch altijd een beetje ingewikkeld. Vaak zie je een verdeling over seizoenen, maanden of dagen maar dan loop je al snel tegen de beperkingen van de natuur aan. In ons klimaat valt er een kwart van het jaar, van december tot en met februari, weinig tot niets te doen in de moestuin. Daar staat tegenover dat er in een ander kwart van het jaar, van juni tot en met augustus, zoveel in de tuin gebeurt dat je met die drie maanden al een heel boek kunt vullen.
Elbrich Fennema kiest voor een andere indeling van haar moestuinboek. Zij gaat uit van de tuinier. Een tuin ziet er uit zoals je zelf bent. Dat is een heerlijk onorthodoxe indeling.
Het grote moestuinboek
Elbrich Fennema verdeelt in Het grote moestuinboek, de moestuinder over 10 tuintypes. Deze types variëren van de absolute beginner, via de culi-tuinier, de taoïstische tuinier naar de tuinloze tuinier. Vervolgens beschrijft ze een aantal eetbare planten, waarna tuinier en plant in een matrix worden geplot. Met op de ene as het type tuinier. Op de andere as de plant. Zo kun je snel overzien welke eetbare planten passen bij jouw stijl van tuinieren.
Daar begint het te wringen, hoe knap het ook gedaan is. Je moet je wel kunnen vinden in het type tuinier. De classificatie maakt het boek toch enigszins dwingend. Het betekent dat je jezelf ook in een hokje dient te krijgen omdat het boek dan een gemakkelijke handleiding vormt.
Hokjes
Dus welk tuintype is het Meisje eigenlijk zelf? Ze is een beetje een snobistische tuinier. Een tuinier die graag bijzondere eetbare planten kweekt. Die eetbaar groen uitzoekt dat je niet in de supermarkt kunt krijgen. Een tuinier die vooral planten kweekt vanwege hun prachtige uiterlijk. Maar dat type bestaat niet. Wel het type culi-tuinier waar ze ook onder valt, omdat ze niet iets kan kweken maar het keukenMeisje niets mee kan. Gelukkig valt ze nog een beetje in een hokje te duwen.
Als ze de classificatie een beetje door haar oogharen bekijkt en zich richt op de beschrijving van het eetbaar groen, dan is het Meisje enthousiast. Ook over de tips voor de tuinier. In Het grote moestuinierboek maakt Elbrich Fennema het technische deel van het tuinieren niet moeilijker dan het is.
Ze voorziet de moestuinier van praktische informatie van eetbare planten en teelttechnieken. Ze schrijft heerlijk luchtig, gemakkelijk en toegankelijk. Ze steekt haar eigen mening niet onder stoelen of banken, en net als het tuinMeisje heeft ze de neiging om haar planten te vermenselijken. Dat moet betekenen dat planten een duidelijk onderdeel zijn van het dagelijkse leven van de schrijfster en dat maakt het een fijn boek om te lezen.
Dichtbij jezelf blijven, ook in de keuze van het soort planten dat je kweekt is een interessant uitgangspunt voor een moestuinboek. En die hokjes waar ze zich niet zo in kan vinden? Daar kwam het Meisje een tijd geleden ook al niet uit. Ook al was ze stiekem verliefd op de hokjesman.
Het grote moestuinierboek van Elbrich Fennema is een uitgave van Atlas Contact en kost € 22,99. Via deze link kun je het boek bestellen.