zoete broodjes met amandel

zoete broodjes met amandel

Het is niet alleen een hungry gap in de moestuin, daarbuiten gebeurt ook vrij weinig. Het leven in quarantaine is ontzettend saai. Vraag maar aan de pubers! Het oudste keukenKind heeft het ‘t zwaarst: geen school, geen stage, geen werk, geen vrienden. Kortom: geen leven. En dan ook nog een moeder die met taakjes dreigt. Hoe durft ze! Het leven is al zo zwaar! Het Meisje snapt er duidelijk weer niets van. Taakjes. Iets doen. Belachelijk.

Van al die saaiheid wordt het kind duidelijk een beetje lamlendig. Hangerig en zeurderig. Naast taakjes (ja echt) is het tijd voor zoethoudertjes. En deze keer in de vorm van zoete broodjes bakken. Vrij geïnspireerd naar het Italiaanse paasbrood Colombo di Pasqua. Dus perfect voor het aanstaande Paasontbijt. En hoewel je misschien denkt dat deze broodjes moeilijk te bakken zijn is het tegendeel waar. Mislukken kan bijna niet. Je hebt er alleen de tijd voor nodig. Maar dat is in deze dagen geen probleem toch?

zoete broodjes met amandel

400 gram bloem – 7 gram zout- 10 gram gist – 120 ml melk lauwwarm – 4 eieren, licht geklutst – 100 gram boter op kamertemperatuur en in stukjes – 75 gram suiker – zest van 2 citroenen en 1 sinaasappel

voor de amandeltopping: 2 eiwitten – 50 gram amandelschaafsel – 25 gram suiker – sap van een halve citroen

Roer de gist los in de lauwwarme melk. Doe de bloem, suiker en het zout in een kom en meng even door elkaar. Doe er daarna de melk met opgeloste gist bij, de boter de de geklutste eieren. Laat even rustig op laag tempo draaien met de deeghaak. Na een paar minuten verhoog je de stand naar middelmatig. Draai in ongeveer 10 minuten tot zacht deeg. Laat het deeg in een schone, licht ingevette en afgedekte kom 1 uur rijzen tot het verdubbeld is.

Na het uur doe je de geraspte citrusschillen erbij en kneed ze even snel met de hand door het deeg. Vet een cake vorm, springvorm of muffinvorm in en vorm van het deeg een bal (of kleine balletjes voor de muffins) en dek af met folie. Laat 1 uur rijzen totdat deeg de bovenkant van de vorm heeft bereikt.

Bakken van je zoete broodjes met amandel

Verwarm de oven 20 minuten voor op 200 graden. Zet de vorm in de oven. Ondertussen maak je het amandelmengsel voor de topping. Rooster de geschaafde amandelen licht in een hete koekenpan. Klop je eiwitten los en licht schuimig met de suiker en het citroensap. Voeg als laatste de amandelen toe.

Na 15 minuten verlaag je de temperatuur naar 180 graden. Haal de broodjes uit de oven en bestrijk de bovenkant met de amandelen. Gebruik je hele mengsel, dit maakt je brood extra lekker!

Wanneer de bovenkant te donker dreigt te worden kun je deze los afdekken met aluminium folie. Maak je kleine broodje of muffins? Kijk dan eerder of je broodjes gaar zijn. Anders worden ze te droog.

Na nog eens 10 minuten bakken is je brood gaar, controleer even met de sateprikker of deze droog uit je brood komt. Laat 10 minuten in de vorm afkoelen en daarna haal je het brood uit de vorm om verder af te koelen. Deze zoete broodjes met amandel zijn heerlijk met verse roomboter en bijvoorbeeld snelle zelfgemaakte jam

luie jam van zomerfruit
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *