Luie jam van zomerfruit

luie jam van zomerfruit

Het Meisje is een beetje lui deze dagen. Ze kan uren lummelen en mijmeren. Maar ja, dan doet ze dus niets. Niets echts. Wanneer ze zichzelf fors toespreekt gaat ze echt wel aan de gang. Maar langzaam, langzaam. Na elk klusje mag ze pauze hebben van zichzelf. De was opgehangen? Pauze. Afwas gedaan? Pauze. Gestofzuigd? Pauze. Administratie? … een andere keer komt betere uit. Ze heeft er geen zin in, is er te lui voor.

De fruitvliegjes echter zijn verre van lui. De ene dag waren ze er niet en de volgende dag zijn er teveel. Dat is zeker niet de bedoeling! Nu moet het Meisje meer doen om haar huisje proper te houden. Dat past niet in haar huidige luiheid-strategie. De vliegjes komen op het rijpe fruit af. En dus moet het fruit weg. Maar wat zou ze er mee doen, wat kan ze er mee maken? Iets wat lekker is maar gemakkelijk. Ze heeft zeker geen zin om uren in de keuken te gaan staan. Luie jam! Ze gaat luie jam van zomerfruit maken. Met minimale inspanning maximaal resultaat. Helemaal passend in de huidige luiheidsfase van het Meisje.

Voor een klein potje jam heb je nodig:

Halve citroen – 200 gram suiker- 250 gram geschild en ontpit fruit. Wij hadden wilde perziken die nodig op moesten en gebruikten daarnaast ook aardbeien. Want aardbeienjam is onze favoriet.

Verder heb je een staafmixer nodig of anders heel ouderwets een zeef en pollepel. Maar wij zouden gaan voor de staafmixer. Anders is het beslist geen luie jam meer.

Recept:

Doe je schoongemaakte fruit in stukken in een pan en strooi er de suiker over. Dek af met huishoudfolie en zet minimaal 8 uur weg. Langer mag ook. Het Meisje liet het een etmaal staan maar dat kwam omdat ze – je raadt het al- lui was. Schudt af en toe even zodat de suiker goed verdeelt. Het fruit geeft sap af en doordat je het lang laat staan marineren de fruitsmaken met de suiker.

Kook het fruit 30 minuten op middelhoog vuur. Roer even zodat ook de nog niet opgeloste suiker smelt. Je hoeft niet veel te doen maar je moet wél je pannetje in de gaten houden. Roer regelmatig met een houten lepel en zorg dat de jam niet over borrelt. Pureer dan het fruit met de staafmixer. Voeg 1 eetlepel citroensap toe en laat nog even doorkoken. De jam is goed als je op de achterkant van de houten lepel een streepje in de jam kan trekken en dat streepje niet dicht vloeit.

Vul je potje(s) met de jam, sluit en laat afkoelen.

Wanneer je geen staafmixer hebt kun je het fruit door een zeef pureren.

Wanneer je dat in huis hebt kun je ook geleisuiker gebruiken in plaats van gewone suiker. De kooktijd wordt dan veel minder, maar de smaak ook.

Te lui om jam te maken? Deze gevulde perziken zijn een typisch Italiaans nagerecht. Heel simpel om te maken en vol van smaak. https://demeisjesvandemoestuin.nl/gevulde-perziken-uit-de-oven/

gevulde perziken uit de oven
gevulde perziken uit de oven

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *