een verwaarloosde moestuin

een verwaarloosde moestuin

Ze lijkt weinig meer op een tuinMeisje de laatste tijd. Ze is verworden tot een Meisje met een verwaarloosde moestuin. Werk neemt te veel ruimte in. Tuinieren te weinig. Ze ploft ‘s avonds na een lange dag op de bank, waarna ze zichzelf er niet meer af weet te sleuren. Liever zet ze een detective aan zodat ze niet meer na hoeft te denken. Dat vele werken is gunstig voor haar bankrekening, maar duidelijk minder bevorderlijk voor haar emotionele staat.

Gelukkig was dit weekend extra lang. Dit weekend ging ze alles goed maken. Ze liet zich niet tegenhouden door de storm. En ach. Dat regenbuitje, daar kon ze ook wel tegen. Dat was juist gunstig voor de zaden die ze vandaag in de volle grond ging zaaien. Zag ze daar niet al een straaltje zon tevoorschijn komen? Ze werd er nu al blij van.

Zaden in de mand. Tuingereedschap bij de hand. Zo gaat ze in alle vroegte naar de moestuin en opent het hek.

Een verwaarloosde moestuin

Oei. Het is nog erger dan ze dacht. Ze baant zich een weg door het lange gras van de paden. Het gras staat zo hoog dat het tegen haar scheenbenen slaat. De kamille die twee weken geleden nog zo doddig in alle borders was verschenen, heeft de leiding in de moestuin overgenomen. Half verstikt door zoveel groeikracht trachten koolrabi en bleekselderij zich er doorheen te wurmen.

De bloemenborder is een oase. Juffertjes in het groen buitelen door lupines. Losse toefjes korenbloem weven zich door de statige artisjok. Het was haar plan om in deze bak courgettes te zaaien. Maar hoe kan ze in deze bloemenmassa nog courgettes kwijt? En de meegenomen bonenzaden. Hoe overleven die straks tussen de enorme hoeveelheid goudsbloemen in het bonenbed?

En daar. In de winter had ze haar bessen nog zorgvuldig gesnoeid om de opbrengst te verhogen. Twee weken geleden waren de bessen nog speldenknopjes. De hoeveelheid zon in combinatie met de regen van de afgelopen weken heeft het groeiproces behoorlijk versneld. De vogels hadden dat eerder door dan het Meisje. De helft is op.

Ze weet even niet waar ze moet beginnen.

Wat doen trouwens al die bergjes aarde in haar tuin? Heeft ze nu niet alleen veenmollen, maar ook echte mollen?  Dat is eigenlijk best goed nieuws. Mollen zijn natuurlijke vijanden van veenmollen. Dit gaat goed komen. Blijkbaar herstelt de natuur zichzelf als je de boel met rust laat.

Bessen beschermen tegen vogels

Ze neemt een kloek besluit. Ze gaat niet zaaien. Niet opruimen. Ze gaat haar bessen afschermen. De vogels hebben genoeg gehad. De rest van de oogst is voor haar.

Ze maakt een fruitkooi. Eerst zet ze vier lange bamboestokken in elke hoek van de moestuinbak. Deze verstevigt ze diagonaal met lange stokken zodat ze een kruis vormen. Aan alle vier kanten. Het kruis zet ze vast met touw. Op de bovenkant van de bamboestokken zet ze omgekeerde bloempotten. Zo kan er een net overheen gespannen worden, dat ze aan alle kanten dicht zet.

Monty Don de presentator van Gardeners World zegt altijd over de siertuin. If you don’t have time: trim the hedges.

Het Meisje zou dit voor de moestuin als volgt vertalen: als je geen tijd hebt, bescherm dan je bessen.

Een snelle blik op haar agenda leert dat ze volgende week ook geen tijd heeft om te tuinieren, maar wat maakt het uit. Wat is er eigenlijk mis met een weelderige bloementuin? Het Meisje is nu eigenaar van een verwaarloosde moestuin. Maar als ze het goed beschouwt is het nog steeds een mooie moestuin. Een romantische moestuin zelfs. Over twee weken heeft ze weer tijd. Dan grijpt ze in. Nu laat ze de natuur haar gang gaan. En de bessen. Die zijn voor haar. Dat weet ze nu zeker.

Als ze bessen klaar zijn maakt ze deze super zomerse aalbessen likeur.

aalbessen likeur met sinaasappel
pinterest

1 Reactie

  1. Pingback: favorieten van de Meisjes: de moestuin in de vakantie - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *