rode bessen snoeien

rode bessen snoeien

Nee, ze doet het niet. Ze durft het gewoon niet. Durft niet op de weegschaal te staan na de feestdagen. Normaal gesproken weegt ze zichzelf iedere week. Gewoon om de boel een beetje in de gaten te houden. Nu is het echter nogal uit de hand gelopen met al die copieuze diners en drinkgelagen van de afgelopen weken. Zelfs gister moest er nog een verjaardag gevierd worden, waarbij de drank rijkelijk vloeide. Dat mag, het Meisje doet niet aan “dry january”, maar handig is het niet. Nu mijdt ze dus zelfs de weegschaal, waardoor ze haar hoofd in het zand steekt voor de aangekomen kilo’s. Waardoor ze niet weet hoeveel ze de komende weken af moet vallen. Waardoor ze niet afvalt en in een vicieuze cirkel terecht komt omdat ze niet op de weegschaal durft te staan. Help!

Ze gaat eerst maar eens naar de moestuin voor wat lichaamsbeweging. Misschien smelten de kilo’s daar als sneeuw voor de zon.

Het is er nog niet helemaal de tijd voor, maar het kan geen kwaad om nu rode bessen te snoeien. De sapstroom ligt in de winter stil zodat de struik gesnoeid kan worden zolang het niet vriest. Het voordeel van deze winterse snoeibeurt is dat je de vorm van de struik goed kunt zien.

Rode bessen snoeien

Je kunt er heel ingewikkeld over doen: rode bessen snoeien. Je kunt het ook simpel houden en simpel, daar houden De Meisjes van.

Er zijn vier dingen om te onthouden.

 • Rode bessen groeien aan de takken die in het jaar ervoor gevormd zijn.
 • Van te grote struiken is het lastig om te oogsten. Daarom houd je zeven hoofdtakken aan. Om dit te bereiken snoei je het dode hout eruit. Net als alle takken die te laag hangen of op de grond liggen. Zo houdt je sterke opgaande takken over. Zeven dus.
 • De vruchten hebben licht en ruimte nodig om te kunnen groeien. Het hart van de struik moet dan ook licht zijn. Daartoe haal je een aantal takken uit het centrum. Ook snoei je takken weg die elkaar kruisen of tegen elkaar aan schuren.
 • Snoeien doet groeien. Om dat te bereiken knip je nog een paar oudere takken kort en haal je de toppen uit de takken die je nog niet hebt gesnoeid.

Meer is er niet. Met deze simpele informatie kun je elke verwaarloosde bessenstruik, elke struik die geen vruchten meer draagt, in het gareel krijgen. Ja, je kunt je er natuurlijk nog in verdiepen en termen en technieken aanleren als basistakken, gesteltakken en verjonging. Je kunt nogmaals je rode bessen snoeien in de zomer. Maar het hoeft allemaal niet. Dus waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan. Dat is zooooo 2018!

Inmiddels is het Meisje weer helemaal opgefrist. Het snoeien zorgt niet alleen voor licht en ruimte in haar aalbessenstruik, maar ook in haar hoofd.

Morgen gaat ze alsnog op de weegschaal staan. Wie weet is ze door al die lichamelijke arbeid toch nog iets afgevallen.

Januari is ook een goede tijd om je vijgenboom te snoeien. Hoe je dat op een gemakkelijke Meisjesmanier doet, lees je hier.

vijg snoeien

vijg snoeien

pinterest

7 Reacties

 1. Marjolijn

  Altijd de rode bes op gevoel gesnoeid met gewichtig veel rode bessen. De tip van 7 hoofdtakken vind ik fijn. Daar kan ik dan wel wat mij. Dank Meisjes

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Voor gemakkelijke tips ben je bij ons altijd aan het goede adres. Succes met snoeien!

   Reageren
 2. suzigirl

  Bedankt voor de snoeitips betreffende de rode bessen.

  Een succesvol moestuinjaar gewenst

  Marie Louise

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Dank je wel. Voor jou ook.

   Reageren
 3. Pingback: een verwaarloosde moestuin - de Meisjes van de Moestuin

 4. Lieve depuydt

  kan een rode bessen in pot op terras ?

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Ja hoor dat kan prima. Zet ze in een redelijk grote pot want een rode bes kan zomaar 1,5 meter worden. Als je zorgt dat de aarde niet uitdroogt en af en toe wat extra voeding geeft moet het goed komen.

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin