favorieten van de Meisjes: de moestuin in de vakantie

een tuinier kan niet op vakantie

Deze zomer plaatsen we een herhaling van onze favoriete moestuintips en – recepten. Want wat goed is, blijft goed.

Deze keer in de favorieten van de Meisjes: de moestuin in de vakantie. Vaak vallen zomervakantie en moestuin oogst samen. Daarom de beste tips van de Meisjes, zodat de moestuin jouw vakantie overleeft.

Denk vooruit

De meeste groente heeft zo’n drie maanden nodig om tot wasdom te komen. Zaai dus niet april als je in juli met vakantie gaat. Zaai in dat geval in mei, zodat je kunt oogsten als je terugkomt. Soms zijn oplossingen heel gemakkelijk.

Zaai voordat je weg gaat alvast voor het najaar. Zaai drie weken voor vertrek bijvoorbeeld boerenkool, andijvie of venkel. Dan kun je de kiemplantjes voor je vakantie nog koesteren. Tijdens jouw vakantie zijn ze sterk genoeg om zelfstandig te overleven.

Oogst wat je kunt oogsten. Sommige planten, zoals bonen, zet je daardoor juist aan tot meer productie. Kleine blaadjes sla of snijbiet zitten boordevol smaak. Kleine courgettes zijn vaak juist lekkerder dan wanneer ze groot zijn. Snijd ook de zijscheuten weg en knip je de bloemen eruit. Dit zorgt voor hernieuwde plantengroei en dus nieuwe bloemen en courgettes als je terug bent van vakantie.

Je kunt alle kruiden afknippen. Als je terug bent zitten je kruiden vol fris en vers blad.

Onkruid

Verwijder al het onkruid voordat je vertrekt. Onkruid groeit altijd harder dan je denkt. Dat kun je niet voorkomen. Door een mulchlaag aan te brengen van bijvoorbeeld een laagje gemaaid gras, afgeknipt plantmateriaal of compost, voorkom je dat je lege plekken in de tuin krijgt. Daar groeit onkruid namelijk het liefst. Zo’n extra laagje betekent ook dat de grond langer vocht vasthoudt. Vochtgebrek is nu eenmaal de grootste killer als het om je moestuinoogst gaat.

Water

Geef van tevoren zoveel mogelijk water. Echt veel meer dan dat je gewend bent. Zo kan je groen er weer een tijdje tegen. Tuinier je op zanderige duingrond zoals het Meisje? Meng je grond dan van tevoren met vochtvasthoudend materiaal. Het tuinMeisje werkt met zandgrondverbeteraar. Dat vermengt ze met potgrond en compost zodat zelfs haar arme zandgrond nog voldoende vocht en voeding bevat om de vakantie te overleven.

Tuinoppas

Dat is natuurlijk de gemakkelijkste tip die er te verzinnen is, maar als je de moestuin volledig ongeschonden door jouw zomervakantie heen wilt helpen is een oppas onontbeerlijk. Laat je oppas in ruil daarvoor van je oogst snoepen. Voor wat, hoort wat.

Zo zie je maar, er zijn genoeg mogelijkheden om te zorgen dat de moestuin jouw vakantie overleeft. Lukt het allemaal niet of heb je geen tijd voor al die voorbereidingen? Geniet dan gewoon van een verwaarloosde moestuin. Ook die kan prachtig zijn.

een verwaarloosde moestuin
een verwaarloosde moestuin
pinterest

2 Reacties

 1. Denise

  De link naar ‘verwaarloosde moestuin’ werkt niet 🙁

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Hoi Denise, goed dat je ons zo snel waarschuwde. De link zit er nu goed in.
   Liefs, De Meisjes.

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *