hoogte in de moestuin

hoogte in de moestuin

Hoogte. Ze is er gek op. Hoogte in de siertuin en hoogte in de moestuin. Zonder hoogteverschil is een tuin saai. Je kent die tuinen waarschijnlijk wel. In juni rijzen alle bloemen in de border tot kniehoogte op, waarna de boel in de herfst als een mislukte soufflé weer in elkaar stort. Toegegeven. Het Meisje is er een beetje jaloers op. In de zomer ziet het er namelijk fantastisch uit, zo’n feest van bloemen. Eigenlijk wil ze dat ook, maar ja. Ze heeft principes. Grondregels. Ideeën over hoe een tuin er uit moet zien. En een kleine tuin. Het leven is hard voor het Meisje.

De basisregels van tuin design

  • Haar eerste stelregel is dat er het hele jaar iets moet bloeien. Daarmee bedoelt ze dan ook echt het hele jaar: van januari tot december.
  • Haar tweede regel is dat de bladvormen elkaar dienen te versterken. Daar zit ze tenslotte voor het grootste deel van de tijd tegenaan te kijken.
  • Haar derde richtlijn is dat er hoogteverschillen in de tuin moeten zijn. Dat betekent in haar ogen niet altijd de hoogste plant achterin de border, maar soms gewoon lekker dwars. Hup vooraan in de border zodat je er omheen of doorheen moet kijken. Dat geeft spanning.

Het ontwerpen van een moestuin

Toen het tuinMeisje een aantal jaar geleden met haar moestuin begon dacht ze dat ze deze principes naadloos kon toepassen in de moestuin. Dat ging flink mis. Het basisprincipe omtrent bloemen in de moestuin moest ze al snel loslaten. In een moestuin eet je toch vooral het blad, de wortels of de zaden van een plant. Het Meisje beperkt zich inmiddels tot het kweken van eetbare bloemen en een paar snijbloemen. Meer ruimte is er niet in haar piepkleine volkstuintje.

Met de verschillende bladsoorten kon ze aan de slag. Frisgroene bladsla staat naast knalrode snijbiet. De stevige puntige blaadjes van de blauwe bes piepen tussen de enorme ronde bladeren van de courgette door. Rode en groene boerenkool staan gezellig door elkaar heen. Wat dat betreft is haar moestuin goed gelukt..… Vind ze zelf.

Met de stelregel omtrent hoogte in de moestuin is ze nog flink aan het worstelen. De mogelijkheden om hoogteverschillen te creëren zijn voor haar tuintje nogal beperkt.

Hoogte in de moestuin

Het gemakkelijkst zijn hoge bonen die je op allerlei manieren kunt begeleiden in hun tocht naar boven. Het nadeel van klimbonen is dat ze veel zon wegnemen in het naastliggende deel van de tuin.

Dat geldt ook voor aardperen. Aardperen bieden een zee van bloemen op hoogte, maar de koolrabi in het bed dat er achter ligt, heeft het moeilijk. Dat de door haar innig aanbeden boomspinazie niet voor niets zijn naam draagt begreep het Meisje pas na haar vakantie. Een boom van een plant. Leuk om er één van in de tuin te hebben maar geen negen zoals ze dit jaar had.

In de moestuin van van haar buren zag ze verbena bonariensis staan. Een prachtige lichte luchtige plant op hoge benen die als een magneet werkt op vlinders en bijen. Het tuinMeisje kijkt er vol waardering naar, maar omdat van deze plant geen enkel deel eetbaar is, komt hij er bij haar niet in.

Bronskleurige venkel

Ze kiest voor bronskleurige venkel. Meer bronskleurige venkel om precies te zijn. De plant die ze een paar jaar geleden zaaide doet het fantastisch. Een reus zoals de naam al impliceert. Foenicum vulgarum Giant Bronze. Bijna 2 meter. De schermbloemen bloeien de hele zomer en zitten vol met hommels en bijen. De zachtgele bloemen contrasteren lieflijk met het bruine veerachtige blad. Zowel de bloemen, het blad als de zaden zijn eetbaar. Bronskleurige venkel is hoog, weelderig, luchtig en doorzichtig. Het Meisje heeft haar ideale plant gevonden om hoogte in de moestuin te creëren.

Het is nu tijd om je venkelzaad te oogsten. Hoe je dat doet lees je in dit hilarische blog.

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *