klein potje vijgenjam met port

klein potje vijgenjam met port

Het KeukenMeisje heeft twee puberdochters, voor wie het nog niet wist. Een bijzondere tijd en ze hebben een bijzondere blik op de wereld. Erg verfrissend moet ze zeggen. Zo blijken een heleboel ideeën van het Meisje overbodige ballast te zijn. Zoals bijvoorbeeld een opgeruimde kamer, of was in de wasmand in plaats van ernaast.  Of brood eten, waarom zou je als de supermarkt naast school een zak chips verkoopt voor weinig.

Op andere punten delen de pubers en het Meisje gemeenschappelijk falen. Zo vergeten de pubers altijd wat het Meisje ze gevraagd heeft te doen. ‘O ja, vergeten, ik doe het morgen’. Not. Of ze beweren bij hoog en laag dat het Meisje daar niets over gezegd heeft. Het Meisje zelf krijgt ook regelmatig een uitbrander vanwege haar vergeetachtigheid: Máahhammm.. dat heb ik nu al drie keer gezegd, jij luistert ook echt nooit hoor. Slik. En waarom is die ene broek niet op dinsdag weer gewassen en gevouwen in de kast? Maandagavond lag ‘ie toch echt al in de wasmand. Niet ernaast dus.

Toch is er ook een grote plus aan het hebben van pubers. Het is namelijk geoorloofd om over ze te klagen. Ouders met jongere kids proberen elkaar nog de ogen uit te steken met de bijzondere kwaliteiten van hun kroost: ‘Zóó knap, binnen 10 lessen het A diploma in the pocket, onze kleine waterrat’. Of: ‘nog maar net in groep drie en ze leest nu al boeken voor groep 5’. De betreffende ouder probeer daar heel bescheiden bij te kijken, hetgeen jammerlijk mislukt.

Nee, hoe anders is het leven met pubers. Het Meisje had het na de zomervakantie helemaal gehad met haar kinders. Een beetje beschaamd gaf ze het schoorvoetend toe aan de eerste die naar de vakantie informeerde. En wat bleek? Ze stond niet alleen in deze kwestie! Verheugd constateerde ze dat ouders met pubers elkaar proberen te overtreffen in hun ellende. Helemaal leuk wordt het wanneer er wijn bij komt kijken. Klagen, overtroffen worden in je ellende, daar keihard om moeten lachen en wijn drinken, veel beter wordt het niet.

Omdat er ook momenten zijn dat zelfs andere puber-ouders het raar vinden als het Meisje al aan de wijn zit, maakte ze een klein potje vijgenjam met port. Verstopte alcohol, eigenlijk alleen maar toegevoegd voor de smaak. Maar reuze handig voor puberende noodsituaties aan de ontbijttafel.

Recept voor een klein potje vijgenjam met port

6 vijgen, gewassen en in vieren gesneden  – 150 gram lichtbruine basterdsuiker – 150 gram honing – sap van 1 citroen – theelepel vanille extract – 2 eetlepels port of likeur van zomerfruit

Doe de vijgen, suiker, honing en het citroensap in een pannetje op een middelhoog vuur. Roer zodat de suiker en de honing smelten. Als het vocht kookt zet je het gas laag. Laat langzaam indikken.Dit duurt ongeveer 30 minuten. Blijf wel af en toe roeren, zeker wanneer de jam dikker wordt. Haal het pannetje van het vuur. Je kunt de jam door een zeef roeren of in de foodprocessor doen. Je krijgt dan een mooie, gladde jam. Als laatste doe je de vanille extract en de port bij de massa. Goed roeren en laten afkoelen.

De jam is ongeveer een maand houdbaar in de koelkast. Ook heel lekker op een toastje met brie, of op een puntje manchego. Voor bij dat glaasje wijn. Je kunt de suiker vervangen door de dubbele hoeveelheid honing te gebruiken of kokosbloesemsuiker. Met alleen maar honing wordt de jam iets zoeter.

Zijn jouw vijgen nog niet rijp genoeg voor jam kijk dan ook eens naar dit blog over onrijpe vijgen.

Overigens is het ultieme recept toch wel vijgen op port. Niet voor aan het ontbijt, maar wel heerlijk op een winteravond.

wat kun je doen met onrijpe vijgen?

pinterest

2 Reacties

  1. Pingback: stoofpeertjestaart met vijgencompote - de Meisjes van de Moestuin

  2. Pingback: kruidige pompoen-karameltaart - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *