peren oogsten

Peren oogsten

Soms weet het Meisje het gewoon even niet. Voor alles is een eerste keer en dit wordt de eerste keer dat ze het gaat doen. Het Meisje moet haar peren oogsten. Maar wanneer?

Ze schreef het al eens eerder. Ze kreeg een perenboom. Nou ja. Boom. Eerder een klein zielig en zwaar verwaarloosd boompje. Veronachtzaamd. Een boompje vol met takken. Een en al dicht op elkaar gepakt blad. Het boompje snakte naar lucht en ruimte en had uit pure ademnood nog nooit een vrucht laten zien. De vorige eigenaresse wilde ervan af. Aan deze boom had ze niets. Wilde het tuinMeisje misschien….? Het Meisje sloot het boompje onmiddellijk in haar liefdevolle armen en ging ermee aan de slag.

Perenboom snoeien

De eerste stap was het snoeien van haar perenboom om hem een beetje in model te krijgen. Ze hoorde haar boompje kreunen en zuchten onder zoveel geweld, maar ze bezwoer hem dat het voor zijn eigen bestwil was.

Takken uitbuigen

Daarna kwam stap 2. Een intensief fitnessprogramma. De boom ging met gewichten aan de slag. Het Meisje wilde tenslotte de perentakken in bijna horizontale stand krijgen. Dergelijke takken dragen meer fruit. Ze omwond zware stenen met bindbuis en bond deze aan de takken. De zwaartekracht deed de rest.

Na al deze technische stappen begon ze zich voor het eerst af te vragen wat voor perenboom ze eigenlijk had gekregen. Zou al deze moeite haar handperen of stoofperen opleveren? Was het een man, een vrouw of had haar perenboom genderneutraliteit al lang voor de Hema uitgevonden? Het antwoord kwam van Guy de Kinder. Één van de auteurs van de groente en fruitencyclopedie Volgens hem zijn de meest verkochte perenbomen zelfbestuivers en de meest verkochte soort is Conference. Kijk daar had het Meisje wat aan.

Toch droeg haar boompje vorig jaar nog altijd geen vruchten. Het werd tijd voor wat extra hulp.

Perenboom bevruchten

Perenbomen bloeien erg vroeg. Er zijn al te weinig bijen, maar op het moment dat de perenboom bloeit zijn er nog minder bijen. Bovendien moet haar perenboom de competitie aan gaan met de paardenbloemen die aan de overkant van de sloot staan. De weinige bijen die er zijn vinden paardenbloemen veel lekkerder.

Haar boom moest dus bijgestaan worden. Daartoe bevruchtte het tuinMeisje haar perenboom handmatig.

seks met een perenboom

seks met een perenboom

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot haar grote vreugde droeg haar perenboom dit jaar vruchten. Het waren er wel zeven. Wat een zaligheid.

Helaas vielen er in de loop van de zomer steeds meer vruchten van de boom waardoor ze de laatste twee uit pure wanhoop wel aan de takken vast wilde binden. Maar ja. Dat klopte toch ook niet. Haar peer liet niet voor niets zijn vruchten vallen. Waarschijnlijk was hij nog niet klaar voor zeven peren tegelijkertijd.

Peren oogsten

Nu wil ze haar peren oogsten, maar de paniek is toe geslagen. Haar peren hebben een hele andere vorm dan Conference peren. Ronder. Boller. Als het geen conference is, wat is het dan wel? Het soort bepaalt wanneer er geoogst kan worden. Dit doe je door een peer in de hand te nemen, iets omhoog te bewegen en intussen zachtjes te draaien. Een rijpe peer laat dan los. Haar peren laten nog niet gemakkelijk los.

Haar peren zitten muurvast. Ze leest de dreigende woorden op de site van Guy de Kinder: “Te vroeg geplukte peren blijven smaakloos en zijn enkel te gebruiken in de keuken als stoofpeer.” Tja. Stoofperen. Ook lekker maar twee peren stoven zet ook geen zoden aan de dijk. Ze heeft duidelijk hulp nodig. Guy?

Oogst jij meer peren en wil je eens iets anders maken met je opbrengst? Probeer dan dit recept eens.

zelf perenlikeur maken

zelf perenlikeur maken

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *