houten plantenstekers
Je kunt er niet zonder in een moestuin. Plantenstekers. Zeker niet als je zelf zaait, want al die miniplantjes lijken op elkaar.
Het tuinMeisje heeft de laatste jaren meerdere plantenstekers geprobeerd. Met wisselend succes. Inmiddels weet ze wat werkt en wat niet werkt. Weet ze hoe ze haar moestuin georganiseerd en overzichtelijk kan houden.
Als je een beetje creatief bent kun je plantenstekers ook heel goed zelf maken. Het Meisje ziet op social media de prachtigste exemplaren voorbij komen. Met enige jaloezie kijkt ze hier naar. Zelf heeft ze weinig artistieke aanleg. Stenen, takjes, houten bordjes beschilderd met krijtverf. Het ziet er allemaal fantastisch uit. Het is alleen niet allemaal even praktisch.
Na jaren van vallen en opstaan weet ze inmiddels wat wel en wat niet werkt. Weet ze dat een fraai uiterlijk weinig zegt over de kwaliteit van de plantenstekers. Uiteindelijk gaat het daar toch om. Uiteindelijk wil je aan het einde van het moestuinseizoen nog steeds weten wat je oogst.
Plantenstekers zijn er van allerlei verschillende materialen. Hout, plastic, zink, aluminium, koper of blik. De keuze is enorm.
Houten plantenstekers
Houten plantenstekers zijn eigenlijk het mooist. Helaas zijn ze niet altijd even handig.
Zolang zaailingen nog opgekweekt worden, gebruikt het Meisje wasknijpers. Wasknijpers die je uit elkaar haalt vormen ideale plantlabels. Schrijf met watervaste stift de naam van je zaailingen op en je weet bij het uitplanten nog steeds wat je gezaaid hebt. Bovendien ben je lekker budgetvriendelijk bezig.
Als de plantjes eenmaal in de moestuin staan, ga je over op een ander label. Wasknijper zijn dan te klein. Er hoeft maar een worm langs je wasknijper te glijden of de knijper zakt weg. Een veenmol die een gang graaft? Dan kun je de wasknijper uit de diepte opvissen. Niet ideaal.
Kies je voor houten plantenstekers dan heb je dus iets groters nodig.
Houten plantlabels
Het Meisje vond deze plantlabels op internet. Prachtig. Vond het Meisje. Helaas blijkt in de praktijk dat dergelijke plantlabels van waaibomenhout zijn gemaakt. Na één moestuinjaar zijn ze vergaan. En dat niet alleen. Halverwege de zomer is het etiket al onleesbaar geworden omdat het vergrijsde hout dezelfde kleur heeft aangenomen dan de met potlood geschreven plantennaam. Daar schiet je dus weinig mee op.
Houten plantenstekers met krijtbordverf
Als je houten plantenstekers gebruikt moeten ze dus groot zijn. Dan is er aan het einde van het moestuinseizoen tenminste nog iets van over. Het Meisje viel voor houten plantenstekers die beschilderd zijn met krijtbordverf. De naam van de plant schreef ze er met krijt op. Een leuke tekening erbij. Het zag er allemaal heel gezellig uit. Tot de eerste regenbui.
Grote houten plantenstekers
In Stockholm vond het Meisje de grote houten plantenstekers op de foto. Ze doen ze haar aan vroeger denken. Aan de tuin van haar vader. Alleen daarom al zijn ze ideaal.
Houten plantenstekers beschrijf je met een watervaste stift of een dik potlood. Aan het einde van het seizoen schuur je de naam van het grootgebrachte groen er weer af en kan de cirkel opnieuw beginnen. Zo deed de opa van het Meisje het al. Zo deed haar vader het en zo doet ze het zelf.
Ben je benieuwd naar de ervaringen van het tuinMeisje met plantenstekers van andere materialen? Lees dan dit blog eens.