kamille

kamille

Het Meisje is de controle kwijt. Over haar werk, over haar leven, over haar agenda en over haar tuin. Haar geliefde moestuin. Ze snapt er niks van. Een maand geleden ging het nog uitstekend. Liep alles op rolletjes. De met liefde opgekweekte zaailingen gingen na IJsheiligen de grond in. De grond was voorbereid en bemest. Ze had een teeltplan voor haar verschillende moestuinbakken.

Qua werk werd het een beetje druk. De dagen raakten vol. Er kwamen wat avonden bij. Er moest vergaderd worden. Ze volgde een opleiding. Ze kwam ‘s avonds om 11 uur de deur in en had nog net genoeg puf om de Man te begroeten waarna ze doodmoe in bed rolde.

Vlak voor het inslapen ontdekte ze dat ze al twee weken niet meer naar de moestuin was geweest. Twee volle weken! Dat was haar nog nooit overkomen. De man was ook ineens klaar wakker. Hoezo de moestuin vergeten? Het is je lust en je leven. Hoe kun je dat nou vergeten? Tja. Hij had gelijk. Ze had geen idee. Blijkbaar was ze de afgelopen tijd veel te druk bezig geweest met dingen die niet haar lust en haar leven waren. Hoog tijd voor meer focus. Ze is verdorie een tuinMeisje. Geen vergaderMeisje.

De volgende ochtend was ze om 6 uur op de tuin. Beducht wat ze daar aan zou treffen. Uh ja. Laat ze het zo stellen. Niet alles leefde meer. De snijbloemen border lag er bedroefd bij. De bladgroente was doorgeschoten. De radijsjes konden niet meer met een verkleinwoord aangeduid worden. En de kamille? De kamille had de moestuin veroverd.

Kamille in de moestuin

Het was haar eigen schuld. Ze had ze in het voorjaar ontdekt. Toen het nog veel te koud was om over zaaien na te denken kwam de kamille al op. De fragiel ogende zaailingen, als lichtgroene sterren met fijn geveerd blad. Ze had ze over al haar moestuinbakken verdeeld. Ze vond ze prachtig.

Eerst in het kolenbed. Daar werkt kamille als afweerplant tegen ongedierte. Daarna naast de uien. Kamille stimuleert de groei van de uien, net als de groei van kruiden. Daar kwam het gewas ook te staan. En de kamille moest in de bloemenborder staan. Het zijn tenslotte prachtige bloemen in een vaas. Zo kwam de plant overal terecht.

Moedeloos plofte ze neer op het veel te lang niet gemaaide gras. Overal om haar heen het gezoem van bijen. Die waren duidelijk heel blij met haar zee van kamille. Was het dan toch niet zo erg?

De werking van kamille

Met kamille kan ze natuurlijk haar haar blonderen. Dat doet ze al jaren. Daartoe kookt ze een paar eetlepels kamille in een liter water. Ongeveer een kwartiertje koken, de bloemen eruit zeven en af laten koelen. In de zomer gebruikt ze dit aftreksel na iedere wasbeurt. Goed voor de glans en ze wordt na iedere wasbeurt een beetje blonder.

Ze kan kamillethee maken. Kamille werkt rustgevend. Heel handig in deze stressperiode. Ze droogt de bloemen in de oven. Ze verwarmt de oven op een lage stand en laat de bloemhoofdjes een uur of twee drogen.

En zo er is nog een hele waslijst aan mogelijkheden omdat kamille heel gezond is.

Welbeschouwd is al die kamille in de moestuin een zegen. Dag meisje van de moestuin. Hallo meisje van de kamilletuin.

 

Ben je benieuwd naar de oorspronkelijke bedoeling van de snijbloemenborder? Dat lees je hier.

bloemen in de moestuin

pinterest

2 Reacties

 1. Pessemier

  Meisjes Van De Moestuin,

  Ik heb een klein voortuintje in de zon.
  Welke bloemen zou ik er in plaatsen om het een beetje op een prairietuin te laten gelijken. Een grasplantje prairie gras heb ik al nu nog een een mengeling van geel en blauw.

  Bedankt

  Marie Louise

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Hallo Marie-Louise, zelf houden we niet van gele bloemen dus daar hebben we geen verstand van, maar voor blauw zouden we zeker kiezen voor “juffertje-in-het-groen”. De kleur is prachtig, het blad mooi lichtgroen geveerd, en ze zaait zich lekker uit.

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *