courgettebrood met limoen en parmezaan

courgettebrood met limoen en parmezaan

Courgettes

Mislukkingen. Het keukenMeisje kan uren vertellen over haar mislukkingen. Kleine en grote fouten. Schuivers, mankementen, de misstappen uit haar leven. Ze denkt overigens dat ze niet alleen is in het maken van fouten, hoewel ze voor haar gevoel wel de boventoon voert qua aantallen.

Soms zijn ze heel klein en onbeduidend. Dus daar hebben we het niet over, die tellen eigenlijk niet. Soms zijn haar missers mega groot, maar daar heeft het Meisje het ook liever niet over. Dat is te beschamend. Ze kan wel toegeven dat het iets met eigendomspapieren en weggooien te maken heeft. Maar meestal zijn het boekingen voor het verkeerde restaurant, abonnementen op de verkeerde kaart zetten of afspraken niet op de juiste dag nakomen.

Vaak betreft het ook een gerecht wat niet wil vormen naar de verwachtingen van het Meisje. In haar fantasie werkte het uitstekend, er is niets mis met haar voorstellingsvermogen. Maar ja, dan de praktijk: te zuur, te zacht, niet gaar, te droog…noem maar op, alles heeft het Meisje al gemaakt.

Een van haar laatste mislukkingen betrof het courgettebrood. Het klonk zo goed toch? Lekker op smaak gebracht met een lenteuitje en wat parmezaanse kaas. Maar wat een desillusie toen het brood uit de oven kwam: te vet, te nat en niet gaar. Dat was een enkeltje vuilnisbak. Nee, niet zonde, gewoon echt niet te eten. Maar hier kwam het koppige Meisje naar boven: ze wilde courgettebrood met limoen en parmezaan. Punt.

Dus ging ze verder. Iets meer van dit, iets minder van dat.. En viola! Gelukt. En uiteindelijk is het een vrij simpel recept geworden. Zonder kneden, zonder rijzen en toch heel luchtig. Als je tenminste niet net zoals het keukenMeisje het bakpoeder vergeet toe te voegen. Over missers gesproken.

Recept voor courgettebrood met limoen en parmezaan

Voor 2 broden:

1 kleine courgette- 6 eetlepels dikke yoghurt – 4 eieren – 50 ml olie – geraspte schil van 1 citroen en 1 limoen – sap van 1 limoen – 1 lenteui, fijn gesneden – 300 gram zelfrijzend bakmeel – 1 theelepel bakpoeder – 200 gram geraspte parmezaanse kaas – peper en zout

Verwarm de oven voor op 170 graden. Rasp de gewassen courgette. Wring in een schone theedoek het vocht eruit. Als je dit niet doet krijg je nooit een goed brood! Kluts de eieren met de olie en de yoghurt, wat peper en zout naar smaak,  tot een homogene massa. Roer er de citroen- en limoenschil en het limoensap doorheen samen met de courgetterasp en de lenteui. Roer als laatste het zelfrijzendbakmeel, het bakpoeder en de parmezaan erdoorheen. Verdeel het beslag over twee ingevette bakvormen en bak in het midden van de oven in 45-50 minuten goudgeel en gaar.

Ook gek op courgette? Maak ook eens deze salade caprese met gegrilde courgette. Perfect voor de komende zomeravonden.

salade caprese met gegrilde courgette

salade caprese met gegrilde courgette

pinterest

3 Reacties

  1. Pingback: courgette gevuld met gele linzen - de Meisjes van de Moestuin

  2. Pingback: saffraan rijstballetjes met courgette en mozzarella - de Meisjes van de Moestuin

  3. Pingback: burrata met gegrilde courgette - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *