kapucijners

kapucijners

Ze zou het moeten doen. Zorgen dat het huis elke week schoon is. Van haar tuin genieten zonder te bedenken dat ze er nog van alles aan wil veranderen. De tentoonstellingen bezoeken die ze wil zien. Haar sociale contacten beter onderhouden. Meer boeken lezen en dat dan niet in de vakantie compenseren, waardoor ze, als ze een enorme tas met boeken in de auto propt, tot ontdekking komt dat ze eigenlijk een e-reader had moeten kopen. Naar de bioscoop gaan om films te zien waarvan de recensies haar bevallen. Eindelijk die vakantiefoto’s eens bij elkaar in een mapje op haar computer zetten. De stapels op haar kantoor opruimen.

Juist zij zou dat moeten doen. Omdat ze zo ontzettend gestructureerd en georganiseerd is. Ze is een Meisje met een lijstje. Voor alles. Maar als ze al deze lijstjes af zou moeten werken komt ze tijd te kort. En dus valt er elke dag weer iets van het lijstje af. Zijn er activiteiten die niet eens op een lijstje voorkomen, waardoor het er helemaal bij inschiet. Ramen lappen bijvoorbeeld. Of elke week peulvruchten eten. Terwijl ze gek is op bonen en ze zich vaak voorneemt deze elke week op het menu te zetten. Ja. Dat zou ze moeten doen. Maar ze doet het niet.

Gelukkig heeft ze een moestuin die haar eraan herinnert dat ze bonen moet eten. Kijk. Dat had ze namelijk wel op haar lijstje gezet. Bonen zaaien. Ze kent haar eigen tekortkomingen.

Kapucijners kweken

Het tuinMeisje kweekt meerdere soorten peulvruchten, en van al die bonen zijn verse kapucijners het lekkerst. Het allerlekkerst. Bovendien zijn verse kapucijners bijna niet te koop. Dat maakt ze helemaal bijzonder.

Kapucijners ontkiemen razendsnel en kunnen goed tegen kou dus het Meisje heeft ze al vroeg gezaaid. In toiletrollen, zonder voorweken of ander gedoe. Zodra de temperatuur een paar graden boven 0 is kunnen ze al de grond in. Ze hebben wat nukken maar daar kan het Meisje prima mee leven. Net als met haar eigen tekortkomingen.

Het eerste probleem is dat vogels de jonge plantjes heerlijk vinden. Wil je niet delen dan scherm je ze af met een net tot ze ongeveer een halve meter hoog zijn. Daarna kun je het net weghalen om het, zodra de peulen verschijnen, weer over de planten te plaatsen. Een beetje gedoe, maar ja, voor bijzonder groen moet je wat over hebben.

Ook zijn ze nogal slierterig. Het Meisje kweekt Ezetha’s blauwschok en dat zijn hoge bonen. Je moet ze dus op een rek naar boven geleiden. Daar vallen ze na elke storm weer vanaf waarna je ze opnieuw vastzet. Anders wordt het een warboel.

Kapucijners oogsten

Als de paarse peulen dik genoeg en nog steeds hun grijze glans hebben, knip je ze met een schaartje af. Eet ze bij voorkeur nog dezelfde dag. Dan zijn ze het lekkerst. Bij het doppen van de kapucijners ontdek je de laatste hindernis. Je handen worden pimpelpaars van het doppen. Doe je dit met handschoenen aan of pas je dezelfde truc toe als bij schorseneren, dan heb je er geen last van.

Het Meisje gaat deze week kapucijners eten. Zonder lijstje. Zonder schuldgevoel.

 

Wil je meer weten over het kweken van kapucijners? Lees dan ook dit blog.

hoge bonen

 

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *