maak je eigen rozen cosmetica

maak je eigen rozen cosmetica

De geur van rozen

Dit is eigenlijk een hele fijne tijd van het jaar. Zodra het Meisje de deur naar de tuin opendoet komt de verleidelijke geur van de rozen haar tegemoet. Elke keer als ze erlangs loopt vangt ze een zweempje romantiek op. Heerlijk. De rozen zorgen er op die manier voor dat het Meisje ze niet kan negeren. Dat ze even stil moet blijven staan om de bloemen te bewonderen. De geur op te snuiven. Daadwerkelijk te genieten van al dat moois.

Het meisje weet dat geuren een sterke emotie oproepen. Ze heeft ooit eens gelezen dat geur sterkere herinneringen maakt dan beeld. De geur van rode aarde waar de hele dag de zon op heeft staan branden brengt haar direct terug naar de vakanties uit haar kindertijd in Zuid-Italie. En recentelijk las ze een post op Facebook. Daarin zei een een ander Meisje dat een sieradendoosje na ruim negen jaar nog steeds naar haar overleden moeder rook. Zo’n bericht ontroert de Meisjes. Vinden ze mooi, bijzonder.

Je kunt natuurlijk niet van te voren weten welke geuren en herinneringen bijzonder worden. En niet alles laat zich vangen in een potje. Maar de geur van bloeiende rozen op een warme zomerdag wel. Je kunt er het hele jaar van genieten. Maak je eigen rozen cosmetica en elke keer wanneer je die gebruikt ben je weer terug op een warme, zwoele zomerdag.

Rozenscrub met suiker

mooi potje – kristalsuiker – ongeveer 20 verse geurende rozenblaadjes, onbespoten en het liefste met een kleurtje – paar druppels rozenolie

Vul je potje voor driekwart met de suiker. Doe daarna de afgemeten suiker samen met de rozenblaadjes in de foodprocessor en maal de blaadjes fijn. Voeg een paar druppels van je rozenolie toe (mag ook babyolie zijn) en that’s that!

Rozenolie

een klein weckpotje – verse rozenblaadjes, onbespoten – zonnebloemolie – 2 eetleps vitamine E olie

Vul jet potje met verse rozenblaadjes.Doe er de vitamine-E olie bij, vul verder af met zonnebloemolie. Laat 24 uur op een warme plek staan. Filter daarna de blaadjes uit de olie. Dit doe je door een kaasdoek in een zeef te leggen, of gebruik een schone panty, werkt zelfs nog beter. Giet het potje leeg in een kom en knijp voorizhtig het vocht uit de blaadjes. Giet over in een mooi flesje

Bodybutter van rozen en hibiscus

glazen weckpotje (250 ml)  – 150 gram kokosolie – 1 kopje hibiscusthee – rozenolie

Doe in een kom de amandelolie en voeg de kokosolie erbij. Voor een mooie kleurtje doe je er wat druppels van de hibiscusthee bij. Je kunt later altijd nog wat extra thee toevoegen voor meer kleur. Doe dan de druppels rozenolie erbij, totdat je de geur aangenaam vindt. Gebruik dan de mixer om je olie licht, luchtig en creamy te mixen. Dit duurt een paar minuten. Als je een mooie creme hebt doe je het geheel in een plazen potje.

Zachte rozencreme scrub

kokosolie – rozenolie – kristalsuiker – eventueel hibiscusthee of levensmiddelen kleurstof – een mooi potje

Neem een hoeveelheid kokosolie. Voeg daar je rozenolie aantoe, net zoveel druppels totdat je de geur aangenaam vindt. Gebruik nu je keukenmixer om de olie licht en luchtig te mixen. Dit duurt een paar minuten. Voeg dan netzoveel suiker toe als de hoeveelheid kokosolie die je hebt gebruikt. Wil je de kleurstof of hubiscusthee toevoegen, doe dit dan ook druppel voot druppel zodsat je goed de kleur kunt bepalen. Schep over in een mooi potje.

Rozenwater

1 kopje rozenblaadjes – 2 kopjes bronwater – 2 eetlepels vodka- zeef – kaasdoek of schone panty – pot – mooi flesje

Breng het water aan de kook en laat een beetje afkoelen. Gebruik verse, droge rozenblaadjes uit (je eigen) tuin. Vul een pot met de rozenblaadjes en giet er het warme water overheen. Doe de deksel op de pot en laat het water verder afkoelen. Wanneer het water koud is voeg je er de vodka aan toe. Na 24 uur kun je de het rozenwater zeven. Dit doe je door een kaasdoek in een zeef te leggen, of gebruik een schone panty, werkt zelfs nog beter. Giet het potje leeg in een kom en knijp voorizhtig het vocht uit de blaadjes. Giet over in een mooi flesje.

Nb met witte rozen krijg je een beetje amberkleurig water. als je roze of rode rozen gebruikt krijg je een roze kleur.

Waarvoor gebruik je rozenwater?

goed voor en geirriteerde huid – reinigt de vette huid – is antibacterieel – antioxidanten – in gerechten

Meer verzorgigdproducten uit de tuin? Kijk dan eens naar deze opwekkende en verzorgende voetenscrub met citroen of naar de toepassingen van  lavendel

opwekkende en verzorgende voetenscrub met citroen

pinterest

1 Reactie

  1. Pingback: bathbombs maken uit je voorraadkastje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *