courgette

courgette

Mediterrane groentes kweken in Nederland is niet altijd een succes. Zeker niet als je geen kas hebt. Zoals het tuinMeisje. Ze kweekt dan ook niet graag Mediterraan groen, terwijl ze er wel gek op is. Helaas. Het is niet anders. Toch maakt ze een uitzondering: courgettes. Van alle Mediterrane groentes is courgette het gemakkelijkst te kweken uit zaad. Belachelijk gemakkelijk zelfs. Je kunt zaaien in mei, juni of juli. Als je binnen voorzaait kun je zelfs in april al beginnen. Stop een zaadje in een pot en bedek deze met ongeveer een centimeter aarde. Kenners zaaien courgette op zijn kant zodat je ze niet ondersteboven kunt zaaien. Dat heeft het Meisje nog nooit gedaan. Ze heeft zelfs nog nooit gekeken wat de onder- of de bovenkant van het zaadje is.

Een enkel zaadje per pot lijkt weinig, maar courgette heeft heel veel ruimte nodig. Geef de courgette wat bemeste potgrond of compost en die ene zaailing levert je zo een stuk of 10 courgettes op. Tenminste als je het zover laat komen want de gevulde gcourgettebloemenvan het keuken Meisje zijn zo lekker dat courgettes bij De Meisjes nauwelijks een kans krijgen. Courgettes zijn éénhuizig. Dat betekent dat er zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen aan de plant zitten. De vrouwelijke bloemen dragen de vruchten. De mannelijke bloemen verwelken nadat ze hun werk gedaan hebben. Beide bloemen kun je overigens eten.

Het kan zijn dat je je courgettes moet delen met slakken. Dat is echter alleen in de beginperiode als het plantje nog klein en teer is. Zet er in dat geval tijdelijk een glazen cloche overheen. De kans dat je die niet hebt is groot, maar met een omgekeerde glazen vaas van enige omvang bereik je hetzelfde effect. Oogst je courgettes klein. Zeker de helft van het formaat dat je in de supermarkt koopt. Zo zijn ze namelijk het lekkerst èn zet je de plant aan tot meer productie. Nog meer courgettes uit dat ene zaadje. Dat maakt het gemis aan ander Mediterraan groen ruimschoots goed.

pinterest

4 Reacties

  1. Pingback: courgette-aardappeltaart met munt en parmezaan - de Meisjes van de Moestuin

  2. Pingback: courgettebrood met limoen en parmezaan - de Meisjes van de Moestuin

  3. Pingback: Courgette-spinaziesoep met knoflookcroutons - de Meisjes van de Moestuin

  4. Pingback: favorieten van de Meisjes: courgettebrood met limoen en parmezaan - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *