courgette-aardappeltaart met munt en parmezaan

ourgette-aardappeltaart met munt en parmezaan

Het keukenMeisje woont dus in die multi-cultibuurt, zoals eerder genoemd. Als ze over de wekelijkse markt loopt met haar boodschappenkarretje op wieltjes, ja echt waar, ziet ze de meest kleurrijke en exotische producten voorbij komen. Ondertussen kent ze wel een heleboel producten die haar eerst totaal vreemd voorkwamen. Het is eigenlijk net alsof je in het buitenland de markt bezoekt: nieuwsgierig naar wat die groentes en ingemaakte vleessoorten nu zijn en hoe en waarvoor je ze gebruikt.

Naast dat het er feestelijk en smakelijk uitziet bij sommige kramen is het ook behoorlijk handig. Want in steeds meer gerechten worden kruiden gebruikt die de standaard buurtsuper niet in het assortiment heeft. Het blijft in sommige gevallen zoeken: paradijszaad bijvoorbeeld had de Turk niet, noch de Toko of de Afrikaanse winkel. Gelukkig kwam daar de oer-Nederlandse ouderwetse grootgrutter weer om de hoek die het wél bleek te verkopen. Mooi toch.

Nou heeft dit hele stukje over mult-culti kruiden helemaal geen connectie met het te behandelen recept voor courgette-aardappeltaart met munt en parmezaan. Het Meisje kwam er op omdat er munt zit in de taartbodem en hiermee hint naar de smaak van de Indiase keuken. Maar dat is het dan ook en niet meer dan dat: een hint. En een leuk stukje. Wil je nog een leuk stukje lezen en volgende jaar deze courgette-aardappeltaart met munt en Parmezaan maken met je eigen gekweekte courgettes ? Het tuinMeisje weet precies hoe dat moet!

Voor 10-12 punten courgette-aardappeltaart met munt en Parmezaan:

15 g munt (1 supermarktbakje) – 300 g bloem – 150 g roomboter – 1 ei – 2 el water – zout en peper – 250 g aardappel – steunvulling (erwten, pasta of rijst) – handje paneermeel – 100 g geraspte Parmezaan – 1 courgette  330 – 400 g – 1 eetlepel fijngehakte basilicum en/ of peterselie

Instructie:

Het deeg maken is lekker makkelijk. Hak eerst de munt zonder de steeltjes fijn. Kneed dan bloem, boter, het ei, de gehakte munt en een snufje zout samen met 2 eetlepels water tot een deeg. Als je deeg nog erg kruimelig is kun je een derde eetlepel water toevoegen. Wikkel de bol in plastic folie en laat ongeveer een half uur rusten in de koelkast.

In de tussentijd schil je de aardappelen, snijd ze in dikke plakken en kook ze in ongeveer 7 minuten beetgaar.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg het deeg op een vel bakpapier en rol uit zodat het net iets groter is dan de vorm die je gaat gebruiken. Het handigste is om op de bovenkant van het deeg ook nog een vel bakpapier te leggen: zo kleeft je deeg niet aan je roller en hoef je ook geen extra bloem te gebruiken. Pak het deeg met bakpapier en al op en leg in de vorm. Verwijder de bovenste laag papier en druk het deeg goed in de randjes van de vorm aan. Prik er met een vork veel gaatjes in. Bak 20 minuten in de oven voor.

Laat de bodem even afkoelen. Bestrooi de bodem met de paneermeel en 1/3e van de Parmezaan. Was en  droog de courgette en snijd in plakjes. Leg de schijfjes aardappel op de afgekoelde bodem. Bestrooi met 1/3e  van de Parmezaan en wat peper. Leg hier bovenop de plakjes courgette. Bestrooi deze met de resterende Parmezaan, de gehakte basilicum en nog wat paneermeel. Zit dit ongeveer 25 minuten in de oven, de courgettes mogen best een beetje kleur krijgen. Eventueel kun je de vorm af en toe draaien zodat de groente gelijkmatig kleurt. Kijk na 15-20 minuten of de courgettes niet te donker worden. Als dat het geval is dek je de taart nog even af met aluminiumfolie.

NB de mooie foto van de taart is van Marleen van Es.

 

courgette
courgette
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *