kimchi van restjes groente

kimchi van restjes groente

Terwijl het kouder is dan het Meisje zich ooit kan herinneren beginnen de echte tuinders al aan hun voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Moestuinplannen maken, voorzaaien voor diegenen met een kas en dromen van opkomend groen. Ze zijn klaar met de winter en staan in de startblokken voor de lente.

Dat de winter nu wel lang genoeg geduurd heeft merken de Meisjes ook aan het aantal aanvragen voor workshops. Moestuinplannen maken, zaaibakken vullen of je eigen limoncello maken: alles wijst erop dat we behoefte hebben aan de zon. En dus brainstormen de Meisjes wat af. Wat zou leuker zijn, een workshop theekruiden of een workshop cocktailkruiden? Ze denken, rekenen en maken offertes. En af en toe gaan ze erop uit om inspiratie op te doen.

Zo belandde ze ergens op een mooi plekje waar je dat niet zou verwachten. De Meisjes bestelden langzaam gegaarde zoete buikspek met Kimchi en een glas Zeeuwse witte wijn erbij. Goddelijk. En een bron voor inspiratie. Want het keukenMeisje heeft vaak restjes groente over. En wat doe je dan weer met restjes? Je zoekt er een nieuwe bestemming voor. Deze keer maakte ze Kimchi van restjes groente. Lekkere, fris-zure knapperige Kimchi. Zo vangt ze alvast de voorjaarssmaak in een potje. Gemaakt van de laatste wintergroente.

Voor 1 pot kimchi van restjes groente (of 2 of 3 kleine potjes)

1 halve Chinese kool – 1 winterwortel – koolrabi – 3 lente uitjes – eventueel wat radijsjes, bieslook of welke harde groente je nog meer in je groentelade hebt liggen.

Smaakpasta voor de Kimchi

7 gepelde teentjes knoflook – 5 cm verse geschilde gember – 3 of 4 gedroogde pepertjes (of meer als je het durft!) of 30 gram gochugaru (rode peper poeder) – 4 lente uitjes (of een halve witte of gele ui) 4 eetlepels vissaus – 3 eetlepels maple syrup, kokosbloemessuiker of rietsuiker – 60 ml appelazijn of magnolia azijn

Gochugaru is niet heel makkelijk te verkrijgen en waar gebruik je het verder nog voor? Daarom gebruikte het Meisje rode pepertjes die ze altijd in huis heeft, maar het kan ook met gewone gemalen rode peper poeder. Kijk maar eerst even in je keukenkastjes wat je nog hebt staan! Misschien niet helemaal origineel maar hee, dat is pizza met ham en ananas ook niet.

Zorg dat je een schone, droge kool hebt. Snij de kool in dunne reepjes en doe de reepjes in een kom. Bestrooi ruim met zeezout en meng de kool met het zout. Laat ongeveer drie (langer mag ook!) uur staan. Door het zout komt het vocht uit de kool waardoor je Kimchi lekker knapperig blijft.Na drie uur giet je de kool in een vergiet en laat het goed uitlekken. Eventueel knijp je met je handen het vocht eruit. Laat de kool in het vergiet terwijl je verder gaat.

Nu maak je de smaakpasta. Pel de tenen knoflook en schil de gember en snijdt in drie stukken. Doe in de keukenmachine en laat fijn malen. Doe dan de rest van de ingrediënten voor de pasta erbij en laat verder malen tot je een mooie saus hebt. Meng nu in een schone kom de kool en de pasta. Zorg dat je goed mengt en dat er geen pasta met pepers onder je nagels blijft zitten. Voor je het weet wrijf je in je oog en dan.. Opletten dus! Laat de kool even staan. Snij nu de overige groentes in dunne reepjes. Meng ze door de kool en klaar is je Kimchi van restjes groente! Je kunt je Kimchi direct eten of in de glazen potten doen. Zorg ervoor dat je groentes dan wel onder het vocht staan. Deze is Kimchi ongeveer een week in de koelkast houdbaar.

Benieuw naar meer informatie over kolen en dus ingrediënten voor je kimchi? Lees dan eens dit blog

 

de laatste kolen

de laatste kolen

pinterest

4 Reacties

  1. Nele

    ziet er lekker uit om maken, maar heb je een alternatief voor de vissaus ? is die heel essentieel ? die gebruik ik liever niet …

    Reageren
    1. Amber (Auteur bericht)

      Hi Nele,
      je kunt ook sojasaus gebruiken. Het geeft wel een iets andere smaak uiteraard, maar evengoed lekker!

      Reageren
      1. Nele

        dankjewel

        Reageren
  2. kristy

    Hoi! Ik heb deze kimchi net gemaakt, smaakt superlekker! Alleen vraag ik me af wanneer gaat de fermentatieproces plaats nemen? Als ik het gelijk in de koelkast doe, kan het niet fermenteren. Als ik het laat fermenteren – bederft het dat? thx!

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *