kweeperen oogsten
Het Meisje zou nu graag een blog schrijven over het oogsten van kweeperen, maar het werd niets dit jaar. Er vielen geen kweeperen te oogsten. Alweer niet. Ook bij De Meisjes gaat het wel eens mis en in het geval van de kweeperen is het zelfs nog nooit goed gegaan. De kweeperen boom van het Meisje staat nu 9 jaar in haar tuin en ze wordt er een beetje moedeloos van. Ze heeft al die jaren nog niet kunnen oogsten. Destijds koos ze voor het ras “cydonia oblonga Portugal”. Dit is een zelfbestuivend ras en dat betekent dat er voor de bevruchting van de bloemen, geen andere kweepeer in de buurt hoeft te staan. Ideaal in een kleine tuin.
De bloemen
Het jaar van haar kweepeer begint hoopvol. In de lente is ze prachtig. Ieder jaar weer staat het Meisje in eindeloze bewondering naar de bloemen van de kweepeer te kijken. De bloemknoppen zijn net ijs hoorntjes. Wit met een vleugje roze in een perfecte spiraal. Na opening veranderen de knoppen in teer roze porseleinen theekopjes en tegelijkertijd zie je het blad aan de boom verschijnen. Fris groot en groen. Een prachtige combinatie met het tere witroze van de bloemen.
De vruchten
In de loop van voorjaar wordt het blad donkergroen en een beetje saai, maar als het meezit groeien de vruchtjes gestaag. Als het tegenzit vallen de vruchtjes eraf. Dit kan betekenen dat de boom nog niet sterk genoeg is om de vruchten te dragen òf de bloemen zijn niet bevrucht omdat er op dat moment niet genoeg honingbijen of hommels in de buurt waren. De kweepeer bloeit namelijk al vroeg.
Als jij en je kweeperenboom door dit stadium heen zijn dan begint het grote wachten op de oogst. Hoewel het Meisje wel eens een jaar heeft waarin het blad lelijke stippen vertoont. Dat is een bladziekte. Ook dit kunnen jullie samen doorstaan hoewel het nu vooral aan jou is. Je verwijdert elk aangetast blad handmatig en zorgt er vooral voor dat dit niet op de grond komt te liggen.
Kweeperen oogsten
Gedurende de zomer worden de vruchten steeds groter. Ze worden een beetje bobbelig en zijn ongelijk van vorm, maar beginnen heerlijk te ruiken. Dat is het moment waarop je kunt nadenken over de recepten die je met de oogst gaat maken, want kweeperen kun je niet rauw eten.
In het laatste stadium voor de oogst begint er bij de kweepeer van het Meisje een vreemd proces. De meeste kweeperen scheuren bij de steelaanzet en er komt een rottingsproces op gang. Ze heeft vorig jaar meerdere experts geraadpleegd. Iemand wees ons op de website van de fruitpluktuin Daar lazen we dat het kan zijn dat de vrucht te veel water opneemt. Zoveel dat de schil de groei van de vrucht niet aan kan en barst.
Het Meisje nam zichzelf voor om het nog een keer te proberen en een jaar lang te zorgen voor een rustige en evenwichtige groei. Helaas. De wortels van de boom hebben het grondwaterpeil bereikt. Daarbij kwamen de hevige stortregens van deze zomer, waardoor de vruchten alsnog te veel water opnamen. Weer kon het Meisje geen kweeperen oogsten.
Ze kan maar tot één conclusie komen. Haar kweeperenboom is niet gelukkig in haar tuin en moet verhuizen. Het Meisje krijgt echter geen tijd om mistroostig te zijn, er kwam hulp uit onverwachte hoek. De zus van het Meisje is verhuisd naar een immens grote tuin en daar bleken meerdere kweeperenbomen in te staan. Met vruchten die niet scheuren. Er was zo’n overvloedige oogst dat er genoeg voor De Meisjes overbleef. Het is duidelijk een ander ras, maar De Meisje kunnen aan de slag. Het keuken Meisje zit vol met ideeën en het tuin Meisje zal moeten proeven. Wat een feest!
Eind goed al goed. Behalve dat het Meisje nu nog steeds niet heeft beschreven hoe je kweeperen moet oogsten. Dit doe je in september en oktober. Neem de vrucht in je hand en til deze op. Misschien moet je de kweepeer nog een klein slagje draaien. Als het steeltje vanzelf loslaat, dan is de vrucht plukrijp.
Als je net als De Meisjes middenin de stad woont dan is natuurlijk bevruchting van je fruitbomen niet altijd gegarandeerd. Je kunt dit ook zelf doen zoals je in dit blog kunt lezen.
Wat een mooi verhaal. Hoopvol daarna verdrietig en toen een gelukkig einde. Bedankt hiervoor. Glimlach gaat vandaag niet van mijn gezicht!
Dankjewel voor het mooie compliment Janet. Onze dag kan nu ook niet meer stuk!