lavendel in tuin en keuken

lavendel in tuin en keuken

Lavendel is een echt Meisjeskruid. Ze schrijven er vaak over. De Meisjes. Zeker in de zomer. Gewoon omdat het zo’n bijzondere plant is. Gewoon omdat ze zo blij zijn dat ze een plant die ze associëren met vakanties in zuidelijke landen, kunnen kweken in Nederland. De Meisjes gebruiken lavendel in tuin en keuken. Vanwege de geur is lavendel voor hen geconcentreerde zomer. Zomer in een plant. Dat kan.

Lavendel in de tuin 

En zomer, dat is het. Het lijkt alsof Nederland inmiddels veranderd is in de Méditerranée aan de Noordzee. Lavendel is zo ongeveer het enige kruid dat nog leeft na de lange zomervakantie van het tuinMeisje. Daarmee is wel aangetoond dat lavendel super gemakkelijk te kweken is. Deze dame kan tegen een stootje. Zowel in de zomer, als in de winter. Verrassend genoeg. Lavendel is namelijk een prachtig wintergroen struikje. En er zijn meer voordelen. Lavendel weert bladluizen uit de moestuin. Haar geur, het gemak, haar bloemen en haar weerbaarheid. Er is geen enkele reden om geen lavendel in je tuin te hebben.

Lavendel snoeien 

Dit Meisjeskruid moet echter rigoureus gesnoeid worden. Twee keer per jaar zelfs, als je niet wilt dat ze verandert in een oude stramme dame met houterige takken.

Eind augustus, begin september is het juiste tijdstip.  Dan is de plant uitgebloeid. Knip de stelen met de bloemaren zo ver mogelijk terug. Tot op het eerste blad op het groene gedeelte van de steel. Snoei niet in het verhoute deel. Daar groeit niets meer op.

De niet bloeiende stelen knip je net zover terug. In het voorjaar herhaal je deze snoeibeurt. Let wel op dat er geen kans meer op vorst is.

Lavendel in de keuken

Terug naar de zomer. En de keuken. Want dit geconcentreerde zomerkruid ruikt niet alleen naar zomer, ze smaakt ook naar zomer.

Het keukenMeisje bedacht dat lavendelsiroop heerlijk fris zou zijn in een cocktail. De Man van de keuken dacht daar anders over. Die vond het een beetje alternatief. Het Meisje was teleurgesteld. Het had zo heerlijk romantisch geklonken in de verbeelding van het Meisje.

Hoewel? Ze vond het wel enigszins verdacht, dat de Man met dit commentaar kwam nádat hij zijn cocktail met veel smaak had weg geklokt.

Voor de zekerheid moest de cocktail op anderen uitgeprobeerd worden. En weer moest het keukenMeisje deze cocktail drinken. Deze lekkere, roze, Meisjesachtige gin cocktail met framboos, rozemarijn en lavendelsiroop. Heel sneu, maar iemand moet het doen. Stel je voor dat er een ondrinkbare cocktail op de website van De Meisjes zou staan. Alles voor De Meisjes!

Het Meisje nodigde vrienden uit en hen werd op een zomerse dag de cocktail voorgezet. Best spannend. Gelukkig kwamen ze met niets dan lof. Zowel de mannelijke als de vrouwelijke vrienden. De smaak was helemaal niet alternatief. De smaak was zelfs niet romantisch. Deze cocktail was gewoon lekker. De vrienden mochten blijven.

Maak de cocktail vandaag nog. Volgens het weerbericht wordt dit de laatste zonovergoten dag. Geniet ervan.

Dit heb je nodig:

een handje verse rozemarijn  – 10 verse frambozen – 50 cc gin – 50 cc lavendelsiroop – ongeveer 80 cc prosecco – crushed  ice

Kneus de rozemarijnblaadjes en de frambozen fijn met een vijzel. Giet er dan de lavendelsiroop en de gin bij. Dit ziet er natuurlijk een beetje raar uit, maar wacht. Doe nu het crushed Ice in een mooi glas. Giet het frambozen -rozemarijn sap door een zeef erover heen en vul aan met prosecco.

*dit blog is een zomerblog van de Meisjes, samengesteld uit het eerder verschenen moestuinblog over lavendel en het keukenblog over gin cocktail met framboos, rozemarijn en lavendelsiroop . Bekijk deze blogs afzonderlijk voor meer informatie.

Wil je een ander drankje maken met je lavendel oogst? Probeer dan deze citroen lavendel limonade eens. Of gebruik lavendel in deze thee uit eigen tuin.

thee uit eigen tuin

thee uit eigen tuin

Lavendelsiroop maak je heel gemakkelijk zelf. Klik hier voor het recept en doe onze groeten aan Marleen.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *