aubergines in de tuin en in de keuken

gegrilde aubergine in balsamico

Het tuinMeisje is blij. Blij met haar aubergines. Dat had ze niet verwacht toen ze terugkwam van vakantie. Dat ze aubergines kon oogsten. Dat ze ermee kon koken. Aubergines in de tuin en in de keuken. Beter wordt het niet.

Ver weg, in een zuidelijk zonnig land hoorde het Meisje de verhalen aan. Hoorde ze hoe het in Nederland al weken zonnig was. Hoe men kampte met hitte en droogte. Hoe het in Nederland warmer was dan in haar zuidelijke vakantieland. Kon dat waar zijn?

Aubergines in de tuin

Als het tuinMeisje met vakantie gaat schuift ze al haar potplanten bij elkaar in een hoek van de tuin. Een uitgerolde tuinslang ernaast zodat ze het haar tuinoppas zo gemakkelijk mogelijk maakt. Of dat genoeg was dit jaar? Had ze zich niet beter moeten voorbereiden, zoals ze andere jaren deed? Het Meisje vreesde het ergste. Waarschijnlijk had ze de tuinoppas opgezadeld met een vreselijke klus.

Onterecht. Bij thuiskomst kon ze haar eigen aubergines oogsten. Met dank aan de tuinoppas. Het zijn niet veel vruchten, maar dat mag de pret niet drukken.

Aubergines zijn nu eenmaal niet gemakkelijk te kweken zonder kas. Aubergines zijn namelijk niet winterhard en hebben zowel bij het ontkiemen van de zaden, als tijdens de groei, veel warmte nodig. Anders gaan ze in staking. Groeien er gewoon geen vruchten aan de plant. Bloeien doet het gewas wel. Om vervolgens na de bloei weer haar bloemen te laten vallen. Geen vruchtzetting. Geen vrucht.

Aubergines oogsten

Daarom is het tuinMeisje zo blij met haar aubergines. Vanwege de uitzondering. Vanwege de uitzonderlijke zomer.

Nog even en dan kan ze haar aubergines oogsten. Als de vrucht goed van kleur is en meegeeft als je er zachtjes in knijpt, dan is ze rijp.

Daarna gaat ze haar aubergines grillen. Zoals ze de hele vakantie gedaan heeft. Gewoon omdat het zo lekker is, maar ook omdat het zo’n gemakkelijk gerecht is. En het Meisje lui is op vakantie. Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan?

Aubergines in de keuken

Gegrilde aubergines in balsamico is een ondergewaardeerd gerecht. Wellicht komt dat omdat het een bijgerecht is en de presentatie niet spectaculair te noemen is. Het ziet er een beetje duf uit. En vooral bruin. Daar moet je doorheen kijken. De smaak maakt alles goed.

Gegrilde aubergines passen overal bij. De vrucht past zich altijd aan de andere gerechten op het bord aan. Je kunt ze eten bij koude en bij warme schotels. Aubergines gaan gemakkelijk samen met vegetarisch, veganistisch maar ook met vlees en vis. Leg eens een plakje gegrilde aubergine op je stukje vlees of juist als vleesvervanger met saffraanrijst, heerlijk! Of presenteer deze aubergines als een rolletje bij een borrel. Neem ze mee in je picknickmand en vier de zomer. Vier je eigen luiheid.

Gegrilde aubergines in balsamico

Dit heb je nodig:

3 of 4 aubergines – olijfolie – balsamico – knoflook – zeezout

was de aubergines, verwijder de kroon en snij ze in dunne plakken. Leg de plakken op keukenpapier en bestrooi met zout. Zodra de plakken gaan ‘zweten’ draai je ze om en bestrooi ook deze kant met zout.

Laat de grillpan goed heet worden. Neem een bakje en vul die met olijfolie. Smeer elk plakje aubergine met een kwastje met olie in wanneer ze in de pan gaan. Dit werkt beter dan de olie rechtstreeks in de pan te gieten, dan gaat het te veel walmen. Gril de plakken tot ze zacht zijn en een mooie afdruk van het grillen hebben. Leg een laagje gegrilde aubergine in een bakje, giet er een klein scheutje balsamico over en  knijp er een beetje knoflook boven uit. Herhaal dit tot de aubergines op zijn. Vul daarna aan met olijfolie, laat afkoelen en zet in de koelkast tot gebruik.

Tip. Je kunt ook meer maken. Je bent nu toch bezig. Als je de aubergines onder olie in de koelkast zet, kun je ze zeker een paar maanden bewaren.

*dit blog is een zomerblog van de Meisjes, samengesteld uit het eerder verschenen moestuinblog over aubergine en het keukenblog over gegrilde aubergine in balsamico. Bekijk deze blogs afzonderlijk voor meer informatie.

Heb je zin om iets langer in de keuken te staan? Maak dan eens dit heerlijke gerecht.

aubergine frietjes met yoghurt-basilicimmayonaise

aubergine frietjes met yoghurt-basilicummayonaise

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *