doorgeschoten venkel in de tuin en in de keuken

doorgeschoten venkel

Vorig jaar ging het helemaal fout in de moestuin. Had het Meisje doorgeschoten venkel. Dat is het lot van de moestuinier. Er gaat altijd wel iets mis. Het ene jaar tover je de ene na de andere voortreffelijke oogst uit de tuin. Ben je ervan overtuigd dat je geen groene, maar gouden vingers hebt. Ben je ervan overtuigd dat je de allerbeste moestuinier van het noordelijk halfrond bent. Het volgende tuinjaar wordt deze arrogantie weergaloos afgestraft en mislukt de oogst geheel.

Venkel zaaien

Dit keer was het Meisje te enthousiast geweest. Verblind door het succes van voorgaande jaren had ze besloten om veel knolvenkel te kweken. Met een beetje goede wil kon ze zelfs twee keer oogsten. Venkel oogst je al na 3 maanden. Het Meisje rekende. Rekende zichzelf rijk. Als ze begin mei begon met zaaien kon ze begin augustus oogsten. Daarna zou ze in augustus nogmaals zaaien, zodat ze in november nog steeds venkel kon oogsten.

Doorgeschoten venkel

Ze zaaide een rijtje in de volle grond. Dunde zaailingen uit, zodat iedere knol uit kon groeien tot de grootte van een tennisbal en wachtte. Wachtte tevergeefs. De zaailingen vormden geen knol maar een potlood. Gingen direct over tot bloei. Doorgeschoten venkel dus. Goed, het blad is ook lekker, maar het was niet de bedoeling.

Lange dag plant

Wat schortte hier aan? Ze dook in de boeken en kwam tot een nieuwe ontdekking. Venkel is een lange dag groente. Een plant die gemakkelijk doorschiet bij veel daglicht. Door het meten van de hoeveelheid daglicht weet een plant wanneer hij het beste kan gaan bloeien.

Lange dag planten bloeien als er veel licht is. Korte dag planten als er weinig licht is. Bloeien betekent voortplanting en is dus belangrijk. Dat het Meisje liever een knol dan een bloem heeft, kan de venkel weinig schelen. Die is ter reproductie op aarde.

Weer wat geleerd. Volgend jaar zaait ze venkel na 21 juni. Of misschien nog wel later. Na haar vakantie bijvoorbeeld. Hoewel ze dan de heerlijke soesjes met makreel en doorgeschoten venkel van het keukenMeisje moet missen. En de prachtige schermbloemen van de venkel die een verrijking zijn voor elk boeket op tafel. Afijn. Elk nadeel…. Je snapt het wel.

Terug naar de soesjes.

Doorgeschoten venkel in de keuken

Het tuinMeisje ging te rade bij het keukenMeisje. Kon zij nog iets op tafel toveren met die lange stengels? Nou en of. Het keukenMeisje had toevallig een feestje op de planning staan en bouwde de doorgeschoten venkel om tot party hit.

De dikkere stengels kreeg de keukenHond te eten. Had die zijn eigen feestje. Al het kleine blad (en dat was behoorlijk wat!) hakte ze heel fijn en verwerkte ze tot soesjes met makreel en venkelloof

Eten uit eigen tuin is altijd een feestje bij De Meisjes. Hoe mislukt de oogst ook is.

Voor de soezen (ongeveer 20 stuks)

100 gram melk – 100 gram water – 100 gram roomboter – 100 gram bloem – 4 eieren – snufje zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng in een pannetje de melk met het water, boter en zout aan de kook. Haal de pan van het vuur en roer met een houten lepel de bloem erdoor. Zet het pannetje terug op het vuur en laat het bloemmengsel nog een minuutje of twee garen. Blijf wel roeren! Haal de pan van het vuur en roer 1 voor 1 de eieren erdoor. Schep het mengsel in een spuitzak en spuit kleine bolletjes op een met bakpapier bekleed bakblik. Je kunt ook met twee theelepeltjes kleine hoopjes maken als je geen spuitzak hebt. Bak de soesjes in ongeveer 25 tot 30 minuten.

Voor de makreel en doorgeschoten venkel vulling:

1 gerookte makreel – schil en sap van1 limoen – 200 gram crème fraîche – 3 forse eetlepels zure mayonaise – een flinke hand fijngehakte venkelloof – peper en zout naar smaak

Haal het visvlees uit het vel en verwijder de graten ( even goed opletten op de kleine graatjes). Doe in een kom en meng met een vork met de overige ingrediënten. Doe het mengsel in een spuitzak en vul de soesjes of snij de soesjes open en leg een beetje vulling in het soesje. Garneer met wat venkelloof of plakjes limoen.

Wist je al dat je de zaden van venkel niet alleen kunt gebruiken om volgend jaar opnieuw venkel te zaaien, maar dat ze ook heerlijk zijn in recepten? Meer hierover lees je in ons hilarische blog over venkelzaad.

*dit blog is een zomerblog van de Meisjes, samengesteld uit het eerder verschenen moestuinblog over doorgeschoten venkel, en het keukenblog over soesjes met makreel en doorgeschoten venkel. Bekijk deze blogs afzonderlijk voor meer informatie.

soesjes met makreel en doorgeschoten venkel

soesjes met makreel en doorgeschoten venkel

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *