broccoli in de tuin en in de keuken

tosti van broccoli met kaas

Ze is er gek op. Broccoli. Broccoli is zo ongeveer het meest gezonde groen dat je in Nederland kunt kweken. Het zit boordevol vitaminen en mineralen. Werk 60 gram broccoli naar binnen en je hebt je aanbevolen hoeveelheid vitamine C voor 1 dag al binnen. Dat is voor het tuinMeisje geen probleem. Ze kan het elke dag eten. Zeker met die waanzinnig lekkere recepten van het keukenMeisje. Hoe sneu is het dan, dat het haar vaak niet lukt om broccoli uit haar eigen tuin te oogsten. Broccoli is gewoon een heel moeilijk type in de tuin. Of ligt dat aan het Meisje?

Broccoli in de tuin

Ze heeft alles al geprobeerd. Ze begon ooit met een prachtige paarsrood gekleurde broccoli waartegen het grijsgroene blad fraai af stak. Het werd geen succes. Misschien was ze toch iets teveel op het uiterlijk afgegaan. Sowieso een valkuil van het tuinMeisje.

Daarna kweekte ze groene broccoli in een pot. Dat leverde broccoli op. Althans, bijna. Piepkleine broccoliroosjes die, voordat ze eetbare proporties hadden, in bloei schoten. Dat was niet de bedoeling. Van broccoli eet je de gesloten bloemknoppen. Niet de open bloemen.

Als ze donkergroen zijn, zit de bloem nog in knop. Wordt de broccoli lichter van kleur, dan staat de bloem op het punt om te gaan bloeien en moet je snel zijn. Dat was het Meisje niet.

Broccoli plantjes

Vorig jaar smokkelde ze een beetje. Na terugkomst van vakantie bleek er ruimte in de tuin, maar het was al september. Toevallig zag ze bij een kweker kleine broccoliplantjes staan. Eigenlijk had ze het al opgegeven. De kans dat het haar ooit zou lukken eetbare broccoli te kweken, leek haar klein. Broccoli wil graag onder regelmatige omstandigheden groeien. Geen kou, geen droogte, geen natte voeten maar wel veel water, goede aarde en veel mest. Kortom, broccoli heeft het woord ‘moeilijk’ op zijn voorhoofd geschreven staan.

Broccoli oogsten

Toch kon ze de verleiding niet weerstaan. Zou ze nog één keer broccoli kweken? Ze kon het proberen.

Tot haar grote verbazing zag ze begin november gesloten bloemknoppen in de broccoli. En niet alleen uit de hoofdsteel, maar ook uit de zijstelen. Broccoli. In haar tuin. Ze kon voor het eerst zelf broccoli oogsten. Ze bleek alsnog een briljante tuinier….. met een beetje hulp van de kweker….

Nu had ze eindelijk broccoli in de tuin en in de keuken en kon ze het bijzondere recept van het keukenMeisje eens maken. Tosti’s van broccoli. Je moet er, net als bij het kweken van broccoli, een beetje moeite voor doen. Er komt namelijk geen brood aan te pas. Ook geen gluten of koolhydraten. Toch is het voedzaam en gezond. Ze wist wel dat het keukenMeisje eveneens briljant was. Maar dan in de keuken.

Dit heb je nodig voor 2 tosti’s van broccoli met kaas:

ongeveer 200 gram gekookte broccoli – 100 gram geraspte kaas, elk soort – 1 ei – peper en zout – kaas om te beleggen.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed je bakblik met bakpapier. Doe de gekookte broccoli, geraspte kaas, het ei en peper en zout naar smaak in de keukenmachine en maal tot een beslag. Verdeel het mengsel in vier gelijke porties en strijk elke portie glad in de vorm van een snee brood. Bak voor ongeveer 10-15 minuten en keer de broccoli-sneetjes dan voorzichtig om. Laat ze nogmaals 10-15 minuten bakken.

Wanneer ze gaar zijn kun je tussen de twee ‘sneetjes’ kaas leggen en ze dan nog even terug de oven in doen, totdat de kaas gesmolten is.

*dit blog is een zomerblog van de Meisjes, samengesteld uit het eerder verschenen moestuinblog over broccoli kweken en het keukenblog tosti van broccoli met kaas. Bekijk deze blogs afzonderlijk voor meer informatie.

Hoeft het voor jou niet zo gezond? Maak dan eens krokketten van broccoli.

easy kroketten van broccoli

easy kroketten van broccoli

 

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *