Little Gem kweken

Little Gem kweken

Het Meisje heeft een nieuwkomer in de tuin! Dit jaar kweekt ze voor het eerst little gem. Uiteraard omdat ze het een erg smaakvolle slasoort vindt, want waarom zou je iets kweken dat je niet lust, maar het is niet alleen een lekkere, malse en lichtzoete sla. Het is ook een veelzijdige slasoort. Little gem is bijvoorbeeld heerlijk als het gegrild wordt. Het Meisje ziet het al voor zich: lange zomeravonden, de barbecue aan en dan de net geoogste little gem op het rooster. Ze mag wel opschieten en de sla uitplanten in de moestuin.

Little gem is een ideale sla om te kweken in een postzegel moestuin. De kleine kropjes groeien mooi en stevig omhoog, waardoor ze niet veel ruimte innemen. Het is een mini uitvoering van bindsla ook wel Romaine sla genoemd. Omdat men vroeger een touwtje om de bladeren bond om ze samen te binden, is de naam bindsla ontstaan. Met de nieuwe soorten is dat binden niet meer nodig.

Sla doet het goed in de lichte zandgrond die het Meisje heeft. Het wortelstelsel van sla is niet zo sterk. Sla heeft wel voedselrijke grond nodig, maar daarin is sla geen uitzondering. Elk voorjaar verrijkt het Meisje haar moestuinbakken opnieuw met compost en dat werkt uitstekend.

Stonehenge

Al zaaiend en verspenend vroeg het Meisje zich af waarom deze mini bindsla de naam little gem heeft. Nu de sla wat groter wordt begint ze het te begrijpen. Het lijkt inderdaad op een kleine bijzondere steen. Een soort mini Stonehenge menhir als je wat fantasie hebt. Misschien moet zij haar little gem ook maar in een mooie cirkel uitplanten in de moestuin. 

Nu de temperaturen wat minder mediterraan zijn, kan ze haar opgegroeide zaailingen uit de schaduw halen en naar de moestuin verhuizen. 

Ze heeft vanwege het koude en verregende voorjaar haar mini menhirs in mei binnen voorgezaaid. Niet in de vensterbank. Dat is te warm en dat levert lange slappe stengels op. Wel voor het raam in de schuur. De zaailingen kregen daar voldoende licht en warmte. Dit was overigens een noodmaatregel. Normaal gesproken hoef je sla niet binnen voor te zaaien. Ook little gem kan bijna de hele zomer direct buiten gezaaid worden. Normaal gesproken had ze de slaplantjes ook allang uitgeplant op de moestuin, maar omdat na kou en regen direct hitte en droogte volgden, hield ze haar kleintjes liever wat dichter bij huis. Soms moet je je een beetje aanpassen.

Little Gem uitplanten

Nu de hitte niet langer aanhoudt is het eindelijk tijd om de little gem uit te planten. Ze houdt daarbij een afstand van ongeveer 15 centimeter aan. De bladeren gaan toch de lucht in en ruimte in de lucht heeft ze genoeg, in tegenstelling tot ruimte in de aarde. Misschien heeft ze wel te lang gewacht met het uitplanten en vormen de slablaadjes geen dichte verticale krop meer, maar dat was de afweging die ze moest maken. Ze kan de kropjes altijd nog ouderwets bij elkaar binden met een touwtje. Het nadeel is dan weer dat er water in kropjes kan blijven staan als het langdurig regent. Maar ja, het moestuinleven is niet zonder risico’s.

Als het kweken van little gem een succes is, gaat ze over op de bijzondere soorten. Want wat te denken van roodbruine bindsla of groen met rode spikkels? Er is nog genoeg te ontdekken.

Houd jij ook zo van kleur op de moestuin? Een paar jaar geleden had het Meisje een moestuin die bijna helemaal paars was, zoals je in dit blog kunt lezen.

vijftig tinten paars
vijftig tinten paars

pinterest

4 Reacties

 1. Anita

  Leuk idee om die sla eens te proberen. Ik heb nu een oude teil vol pluksla

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Ha dat klinkt ook heel gezellig!

   Reageren
 2. Paul Rolly

  het ziet er interessant uit.ik zal het proberen op voorwaarde dat ik zaad ervan kan kopen.

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Via internet moet dat zeker lukken!

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *