Laurierijs

laurierijs

Het tuinMeisje was sinds lange tijd weer lekker in de weer in de Moestuin. Gemaaid, gewied, gesnoeid moest er worden! Orde en netheid was het streven.

De moestuinbakken werden weer nagekeken. De lijstjes met zaden, plantjes en gereedschap weer opgesteld. Zaaiplannen gemaakt en voorpret en plezier kwamen ook weer om de hoek kijken.

Langzaam werd het postzegeltuintje ordelijk. Maar wat moest ze toch met die enorme struik laurier? Zoals elke bezitter van een forse laurier hadden beide Meisjes genoeg gedroogde laurier in hun keukenkastjes voor de komende decennia. Net als de buren en de overige familieleden van het tuinMeisje.

Nieuwe ideeën moesten worden aangeboord. Vandaar dat we vandaag het recept voor Laurierijs met je delen. Het mooie is dat je daar ook laurierlikeur voor nodig hebt. Dus eigenlijk heb je een bonusrecept te pakken. Jammer is wel dat je voor deze twee recepten maar één keer laurier nodig hebt. Iemand nog ruimte voor laurier in een keukenkastje over dan maar?

Laurierijs

250 ml slagroom – 250 ml volle melk- een puntje vanillepasta of extract – 75 gram kristalsuiker – 50-75 ml laurierlikeur

Klop de slagroom stijf met de suiker en de vanillepasta. Meng dan met de koude melk en de laurierlikeur. Zet in een bevroren bak in de vriezer en roer elke paar uur de kristallen los. Het bevriezen duurt wel even vanwege de alcohol die de bevriezing tegengaat. Reken hier minimaal 24 uur voor en roer elke 4 uur even door.

Begin met 50 ml likeur toe te voegen. Naar smaak voeg je nog wat extra toe!

Het ijs smaakt licht naar drop met en citrustintje, een beetje limoncello achtig. Bovendien heeft het een mooie groene kleur!

Klinkt laurierijs een beetje te avontuurlijk voor je? Wat dacht je dan van rode bessen ijs of frambozenijs.

Je kunt laurierlikeur kopen (Rosolio di alloro) maar waarom zou je het niet zelf maken:

Laurierlikeur

voor 0,5 liter likeur:

250 ml pure alcohol – ongeveer 30 blaadjes verse laurier – 250 ml water – 250 gram witte kristalsuiker. Wanneer je dat wenst kun je de schil (zonder wit) van een citroen toevoegen.

Was de laurier en droog de blaadjes. Knip, scheur of snijd de blaadjes in stukjes en doe deze in een schone pot. Wanneer je de citroenschil wilt toevoegen doe je dat nu. Giet er vervolgens de alcohol bij. Zet de pot minimaal 7 dagen weg. Filter daarna de blaadjes en schil uit de alcohol. Je maakt vervolgens een siroop (suikeroplossing) van 250 ml water en 250 gram suiker, door het water al roerende tegen de kook aan te brengen. Roer de suiker los en zorg dat deze volledig oplost. Laat vervolgens de suikersiroop volledig afkoelen voordat je deze bij de alcohol giet.

Wij hebben de likeur gemakt zonder citroenschil.

Om de mooie groene kleur te bewaren kun je het beste de likeur in een donkere fles (op een donkere plek) bewaren.

De laurierlikeur is het lekkerste als je deze ijs- en ijskoud drinkt, net zoals Limoncello

Wil je nu nog meer ideeën voor laurier? Kijk dan eens op dit blog hoe je laurier gemakkelijk kunt drogen.

3 gemakkelijke manieren om laurier te drogen
3 gemakkelijke manieren om laurier te drogen
pinterest

2 Reacties

  1. Anja

    Dit klinkt geweldig! Mijn laurierstruik moet nog een beetje groeien,maar misschien kan ik beginnen met een mini hoeveelheid ?

    Reageren
    1. Reny

      Geef het struikje nog een beetje tijd. Na een poosje schiet de laurier ineens de lucht in en en dan heb je voor jaren voorraad 😉

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *