een cocktail kruidenbak

een cocktail kruidenbak

De Meisjes hebben een zwaar leven. Echt waar. Ze hebben niet eens tijd om van het ene concert bij te komen en dan vind je ze alweer op het volgende concert.

Waarbij het niet zo is dat je De Meisjes van een consequente muzieksmaak kunt betichten. Ze horen eigenlijk nergens bij. Op het ene concert worden ze omringd door meneren die hun vaders zouden kunnen zijn. Vaders gehuld in t-shirts met het hoofd van hun idool dat door de afmetingen van de dragers er ineens vreemd en verwrongen uitziet. Op het andere concert worden ze omringd door meisjes die hun dochters zouden kunnen zijn. Dochters gehuld in hartjes, glitters en boa’s. Ook tot die doelgroep behoren ze niet. 

Gelukkig deert het hen niet dat ze niet in een hokje passen. Ze zijn gewoon veelzijdig! En als het leven echt te zwaar wordt, dan zijn er altijd nog cocktails. Tijdens zo’n cocktail date, die het leven lichter maakt, keek het Meisje ineens met een hele nieuwe blik naar haar tuin. Soms heb je een ander perspectief nodig.

Cocktails, kruiden, moestuin. Daar zat toch een prima combinatie in? 

Maar omdat de moestuin te ver van huis ligt om eerst cocktail kruiden te verzamelen, werd het een cocktail kruidenbak die ze vulde met de meest veelzijdige kruiden. Dat kan natuurlijk ook op een balkon.

Basilicum

Zelf Basilicum zaaien is niet echt gemakkelijk. Dit kruid is namelijk een echte zonaanbidder dus je hebt eigenlijk een kas nodig. Koop het plantje dan ook bij een kweker. Niet bij de supermarkt. Deze plantjes zijn tot groei gedwongen. Er worden heel veel zaailingen in een potje gestopt en onder kunstlicht geforceerd tot een supersonische groeispurt. In de supermarkt ziet dat er nog uitstekend uit, maar als de plantjes eenmaal bij jou thuis in het zonlicht staan, is de kracht er eigenlijk al uit.

Citroenmelisse

Citroenmelisse kun je wel gemakkelijk zaaien, het heeft alleen veel tijd nodig. Je kunt de zaadjes in januari al binnen in een pot op de vensterbank zaaien. Omdat het een lichtkiemer is, bedek je de zaden niet met aarde. Houd ze wel voldoende vochtig. Als je een sneller resultaat wilt, koop je ook dit plantje bij een kweker of het tuincentrum die je vervolgens in je cocktail kruidenbak zet. Waarom zou je moeilijk doen als het ook gemakkelijk kan?

Een bijkomend voordeel van citroenmelisse is, dat muggen een hekel aan de geur hebben. Een ideaal plantje dus naast je terras of op je balkon.

Tijm in je cocktail kruidenbak

Als je eenmaal tijm in je tuin hebt staan, dan hoef je er verder niets meer aan te doen. Vergeten is het beste recept om tijm te kweken. Tijm heeft nauwelijks water nodig en is flink winterhard.

Tijm heeft één nadeel. De plant kan, net als rozemarijn en lavendel snel verhouten. Dat betekent dat het onderste deel van de takken houtachtig wordt. Op dit houten deel van de steel groeit tijm niet meer uit. Daarom snoei je je struikje twee keer per jaar (in mei en in september) terug tot aan de 1e groene blaadjes. Zo blijft het struikje lekker compact en bossig.

Munt

Je hebt natuurlijk geen cocktail kruidenbak zonder munt. Je kunt munt zelf zaaien, maar omdat de plantjes overal gemakkelijk te verkrijgen zijn, hoeft het niet. Bovendien breidt de plant zich zo ongelooflijk snel uit, dat je vast wel een vriendin of buurvrouw hebt die een muntstekje met je wil delen.

Rozemarijn

Rozemarijn is een mediterraan type, maar verbazend sterk. De plant blijft zelfs in de winter groen! Dit kruid heeft wel een plekje nodig waar een paar uur per dag de zon schijnt, en zet hem in goed doorlatende grond. Succes verzekerd. Je kunt rozemarijn ook gemakkelijk in water stekken. In dit blog lees je hoe je dit doet.

Het Meisje zou nog veel meer kruiden in haar cocktail kruidenbak kunnen zetten, maar helaas is de ruimte beperkt. Heb jij meer ruimte? Denk dan ook eens aan dille, Thaise basilicum, dragon, bladselderij of verveine. Heb je een balkon en zoek je nog een kruid dat de lucht in gaat? Zet er dan bronskleurig venkelblad in. Dit kruid heeft schitterend bruinrood geveerd blad dat zich prachtig door je andere kruiden weeft.

Wil je snel veel basilicum kweken? Ook dat kan met een gekocht plantje van de kweker. In dit blog lees je hoe je dit doet.

snel veel basilicum kweken
snel veel basilicum kweken

pinterest

1 Reactie

  1. mie

    Citroenmelisse gaat bij mij wonderlijk goed: het woekert erger dan munt bij mij. Maar ik heb niet echt een bestemming voor dit kruid. Het ruikt erg lekker maar ik doe het eigenlijk zelden in eten of drinken. Tips voor lekker gebruik van dit kruid zijn welkom!

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *