citroenverbena

citroenverbena

Sinds het tuinMeisje een tijdje in Zuid-Frankrijk verbleef, drinkt ze thee van citroenverbena. Verveine is het veel mooiere en veel chiquere Franse woord. De gewone Nederlandse benaming is citroen ijzerhard. Dat klinkt toch een stuk minder lekker.

Fransen drinken s ‘avonds voor het slapen gaan een tisane van verveine. Voorafgaand aan de nachtrust is dat een logische keuze omdat citroenverbena een rustgevende werking heeft. Op een avond werd het Meisje uitgenodigd voor zo’n tisane. Ze had geen idee wat het was maar uiteraard dronk ze graag een kopje mee. Heeft ze er beter door geslapen? Geen idee. Ze valt altijd als een blok in slaap. Lekker was het wel.

Citroenverbena verzorgen

Sommige gewoontes moet je vasthouden. Bij terugkeer in Nederland is het Meisje zelf citroenverbena gaan kweken. Hoewel het in Frankrijk een vaste plant is, kun je haar in ons land beter als 1-jarige behandelen. Dat scheelt teleurstellingen. Als een echte Française houdt citroenverbena namelijk niet van koude voeten. Bij de eerste de beste nachtvorst legt ze het loodje. Je kunt haar redden door haar in pot te kweken en in de winter naar binnen te halen. Zo oplettend is het tuinMeisje meestal niet. Zij kweekt citroenverbena in een grote kruidenbak.

Citroenverbena is een heel chique struikje. Ze wordt ongeveer een meter hoog en verleidt je met haar lichtgroene smalle blaadjes met decente puntjes. Ze heeft veel verzorging nodig in de vorm van water, zon en af en toe wat mest. Verwaarloos je haar dan laat ze binnen de kortste keren haar hoofdje hangen en wordt het een bosje ellende. Vertroetel je haar dan beloont ze je met haar heerlijke parfum. Citroeniger dan citroen.

Citroenverbena snoeien

Tijdens de groei knip je telkens de toppen af boven een bladerpaar. De topjes zijn de basis voor de thee. Giet kokend water over de blaadjes en je hebt je eigen heerlijke verveine thee. Het afknippen houdt bovendien de plant steviger en sterker. Uit de oksels van ieder blad groeien weer nieuwe takken.

Op een gegeven moment wordt het echter tijd om haar te onthoofden. Soms moet je hard zijn. De citroenverbena wordt dan te lang en buitelt overal overheen. Tijd om in te grijpen. Dit snoeiafval gooi je natuurlijk niet weg. Je wilt in de winter nog steeds van de zomergeur van dit kruid genieten.

Citroenverbena drogen

Het tuinMeisje gaat de citroenverbena drogen. Vroeger deed ze dat in de oven maar ze heeft ontdekt dat het in de magnetron sneller gaat. Het werkt als volgt.

Leg de takjes op een vel bakpapier. De blaadjes mogen elkaar niet raken. Dek het geheel af met een tweede vel bakpapier. Zet de magnetron gedurende 3 minuten op de hoogste stand. Bij het Meisje is dit 900 watt. Nu moeten de blaadjes verkruimelen tussen je vingers. Als dat niet het geval is, doe je er een minuutje bij. Blijf wel in de buurt. Dat is absoluut geen straf want het ruikt heerlijk. Haal de blaadjes van de takjes en stop ze in een luchtdichte pot.

Het droogproces versterkt de geur. Deze wordt zelfs iets kruidiger. Heerlijk om in een natte Nederlandse winter weer even terug te zijn in Zuid-Frankrijk.

Ben je op zoek naar meer gezonde kruiden om thee van te zetten? Lees dan dit blog ook eens.

heilzame toverdrank

pinterest

21 Reacties

 1. Pingback: ice tea van citroenverbena - de Meisjes van de Moestuin

 2. Gerrie

  Wat een goed idee! Ik heb het direct uitgeprobeerd en het werkt fantastisch. Geen dagen heen en weer sjouwen met bosjes kruid, maar super snel en heel mooi droog uit de magnetron. Dank voor de tip. Deze winter voldoende citroen verbena in voorraad! Bij mij overleeft het struikje al twee Hollandse winters met vorst tot -8°C. Het struikje staat wel op een beschutte plek in goed doorlatende grond.

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Wat fijn dat het zo goed gelukt is. Wij houden nu eenmaal van gemakkelijk 😉 We hebben zelf ook net ook weer geoogst en gedroogd. Alleen van de geur in huis wordt je al blij.

   Reageren
 3. Martine

  Kun je naast thee ervan maken de verveineblaadjes ook eten? En waar koop je een biologische plant?

  Reageren
  1. Amber

   Hi Martine,

   ja hoor je kunt de blaadjes ook eten. Maak er eens een gremolata van!

   Reageren
 4. rudi

  dag, kan ik in de maand mei mijn citroenverbena scheuren om er twee van te maken ? groet

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Ja hoor dat kan. Wacht voor de zekerheid nog even tot na ijsheiligen (dus tot na 14 mei) om te voorkomen dat je gevoelige citroenverbena alsnog geveld wordt door nachtvorst.

   Veel succes!

   Reageren
 5. Raymond

  of je zet het in de winter onder een daglicht lamp dan kan je het de hele jaar door gebruiken en hoef je niks te drogen

  Reageren
 6. Christine Bal

  Ik heb bloemtjes maar wel donkere puntjes op sommige blaadjes en ze krullen op de blaadje

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Hoi Crhistine, Dat kan van alles betekenen. Te veel of te weinig water of te weinig voeding in de grond. In combinatie met de krullende blaadjes denk ik aan te weinig water.

   Reageren
 7. Pingback: homemade theemelanges uit de moestuin - de Meisjes van de Moestuin

 8. Pingback: favorieten van de Meisjes: Ice tea van citroenverbena - de Meisjes van de Moestuin

 9. Rina Pieterse

  Ik vindt het een geweldig plant je, Ik gebruik het ook in een fles water met wat schijfjes citroen, heerlijk,Fris .
  En in de winter als thee natuurlijk.

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Ja fantastisch toch? Wij kunnen er ook geen genoeg van krijgen.

   Reageren
 10. Harry

  Voor het drogen van mijn tuinkruiden gebruik ik de rest warmte van de oven. Na het bereiden van je maaltijd of afbakken van je broodjes, je geoogste kruiden in de oven schuiven en als de oven is afgekoeld, zijn je kruiden droog!!!

  Reageren
  1. Amber

   goede tip!

   Reageren
 11. Ankie Thierry

  Hallo meisjes,
  Ik wil graag mijn verveine drogen, maar heb geen magnetron. Welke temperatuur moet ik dan aanhouden in de oven?

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Het liefst een zo laag mogelijke temperatuur, dus maximaal 50 graden omdat je niet wilt dat je oogst verbrandt.

   Reageren
 12. Lieve

  Drogen in de magnetron: gaat het om bakpapier, of papier van de keukenrol?

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Dag Lieve, wij gebruiken bakpapier. Keukenrol in de magnetron klinkt nogal brandgevaarlijk, maar we hebben het nog nooit uitgeprobeerd. Succes met drogen!

   Reageren
 13. Sita

  Of je kan de takjes omgekeerd ophangen en zo laten drogen..dat doe ik ook met bv Salie..

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *