snel veel basilicum kweken

snel veel basilicum kweken

Snel veel basilicum kweken. Wie wil dat nu niet? Van dit kruid kun je nooit genoeg hebben. Hoewel het Meisje ooit vond dat het naar zeep smaakte, is haar smaak ergens in de loop van de tijd veranderd. Verbeterd dus. Ze kan nu niet meer zonder basilicum. Basilicum smaakt naar instant zomer. Naar blote voeten in het zand. Naar een Italiaans terras.

Maar dat Italiaanse terras lijkt in deze bizarre tijd nogal ver weg. Dus wil ze dit zomerse gevoel thuis creëren. Daar is deze kruidenplant heel geschikt voor. Maar als je geen kas hebt, moet je een andere truc verzinnen.

Deze plant is namelijk een echte zonaanbidder. Zowel tijdens het kweken als ook bij het groeien. En ze is nog nuffig ook. Ze houdt niet van droge grond. Niet van voedselarme grond. Ze is dus een veeleisend type die het in de moestuin van het Meisje nauwelijks doet. De moestuin van het Meisje ligt aan de rand van de duinen. Deze zandgrond houdt niet genoeg water en niet genoeg voeding vast.

Bij deze plant staat het woord moeilijk dus zo ongeveer op haar voorhoofd geschreven. Toch is er een hele simpele oplossing om snel veel basilicum te kweken.

Het Meisje maakt van een klein kruidenpotje uit het tuincentrum heel veel potten basilicum.

Basilicum plantjes uit de supermarkt

Dat lukt ook met een basilicumplantje uit de supermarkt, maar dan heb je iets meer geluk nodig. De supermarkt plantjes zijn tot groei gedwongen. Er worden heel veel zaailingen in een potje gestopt en onder kunstlicht geforceerd tot een supersonische groeispurt. In de supermarkt ziet dat er nog uitstekend uit, maar als de plantjes eenmaal bij jou thuis in het zonlicht staan, is de kracht er eigenlijk al uit. Zo kun je ook snel veel basilicum kweken, maar dat is niet de Meisjes manier.

In zes stappen kweek je snel veel basilicum

Stap 1: Haal de plant uit de plastic pot en zet de plant een nachtje in een emmer met water.

snel veel basilicum
snel veel basilicum kweken

Stap 2: De volgende dag heeft de aarde zoveel water opgezogen dat het nu gemakkelijk is om de wortels uit elkaar te trekken. Trek de kluit met aarde behoedzaam in tweeën. Vervolgens kun je deze helften vast nog wel een keer delen en misschien, als je een grote plant hebt, nog een keer.

Stap 3: Vul een paar kleine potjes met bemeste potgrond en maak daar een kuiltje in.

Stap 4: Pak nu de plantjes voorzichtig vast en zet de kruiden in het kuiltje. Vul de potjes aan met potgrond.

snel veel basilicum
snel veel basilicum kweken

Stap 5: Zet de potjes in een schaal met water (basilicum zuigt het liefs water op) en laat ze een dagje bijkomen in de schaduw.

Stap 6: De volgende dag hebben de plantjes zich weer opgericht. Vanaf nu zullen ze gaan groeien en gezonde nieuwe planten vormen.

Zet ze op een zonnige plek buiten, of in de vensterbank, en oogst zoveel als je wilt.

Als je deze zomer op je eigen terras en onder je eigen parasol zit, maak dan eens iets anders van basilicum. Denk eens aan deze basilicum met witte wijn likeur. Dan is het pas echt zomer.

basilicum met witte wijn likeur
basilicum met witte wijn likeur
pinterest

3 Reacties

 1. Francine

  Zeer interessant dankjewel

  Reageren
 2. Pwienesen

  leuk. ga ik proberen

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Succes!

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *