puntarelle met chorizo

puntarelle met chorizo

Hoe mooier het weer wordt, des te meer verlangt het Meisje naar Italië. Naar zon, cultuur, natuur maar bovenal naar het eten. Het goddelijke Italiaanse eten. Met misschien een heel klein glaasje wijn erbij.

Op de marktjes kijkt ze altijd haar ogen uit: wat een prachtige groentes en mooi fruit. En dan die geuren, als ze haar ogen dicht doet ruikt ze bijna de perziken en de basilicum en waant ze zich op de markt in Italië.

En veel dichterbij dan wanen komt ze deze zomer niet in de buurt van Italië. Ze zou naar Elba gaan, nu gaat ze naar Terschelling. Ja, dat is ook met een boot zoals iemand fijntjes opmerkte. Maar toch…

puntarelle met chorizo

Als het Meisje niet naar Italië kan, moet ze Italië maar naar haar keuken halen. En dat doet ze met deze typische Italiaanse cichorei. Je kunt deze licht bittere groente in de verte vergelijken met de smaak van andijvie, maar de structuur is steviger.

Het Meisje smoorde de groente in ansjovisfilets. En nee, dan smaakt je groen niet naar vis. In zuidelijke landen wordt Ansjovis ook vaak gebruikt als (zoute) smaakmaker in gerechten. Voor een extra pitje bakte ze plakjes chorizo uit.

puntarelle met chorizo

Na een klein halfuurtje hadden de Meisjes een heerlijk hapje eten. Ze zaten in de zon, mijmerend over Italië. Ze gaan er dan wel niet heen deze zomer maar de Italiaanse zon lag wel op hun bord.

puntarelle met chorizo – voor 2-4 personen, duur: 25 minuten

ongeveer 1 kilo puntarelle – 2 flinke teentjes knoflook – 4 ansjovis filets – ongeveer 80 gram chorizo – olijfolie- verse peper

Snij de puntarelle in grove stukken. Was goed en maak droog. Snij de chorizo in plakjes en de knoflook in stukjes. Zet een grote pan op het vuur en schenk daar een goede scheut olijfolie in. Als de olie warm is bak je de chorizo en de ansjovisfilets. Wanneer de ansjovis bijna opgenomen is door de olie (af en toe even roeren) bak je de knoflook even mee. Zorg dat de knoflook niet bruin wordt. Doe dan de gesneden puntarelle erbij. Roer even om en doe dan de deksel op de pan. Roer af en toe even door, zorg dat de harde delen ook goed gebakken worden. Na 20 tot 25 minuten is de groente gaar. Serveer met een lekkere nieuwe aardappel of over de pasta.

Ook zo’n liefhebber van de Italiaanse keuken? radicchio is nog zo’n typisch Italiaanse groente.

radicchio
radicchio

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *