aardappel-Pecorino taart met knapperige salie

Aardappel-Pecorino taart met knapperige salie

salie is een gemakkelijke plant in je kruidentuin. Vraagt weinig onderhoud, piept niet snel. Heeft prachtige bloemetjes en een fluweelzacht grijsgroen blad. De Meisjes zijn dol op hun salieplant.

Toch is dit kruid een mindere bezoeker van de keuken van de Meisjes dan bijvoorbeeld rozemarijn of oregano. Niet alleen vanwege zijn bescheidenheid maar ook vanwege de toch wel uitgesproken smaak. Je moet er van houden. En dat doen de Meisjes!

Naast dat salie een medicinale werking heeft (zet maar eens een potje saliethee wanneer je griep of kiespijn hebt), kun je beignets maken van de blaadjes, lekker op een borrelplank met groente uit de moestuin. Of zoals de Italianen doen, heerlijk bij Ravioli. Deze keer maakten de Meisjes een aardappel-Pecorino taart met knapperige salie. De smaak van de salie geeft een verfijnd contrast qua smaak en structuur aan de taart. Bovendien geven de dansende blaadjes de taart dat feestelijke extra op je bord. Wat wil je nog meer?

borrelplank met groente uit de moestuin gefrituurde salie
borrelplank met groente uit de moestuin gefrituurde salie

aardappel-Pecorino taart met knapperige salie

700 gram aardappelen – 100 gram geraspte Pecorino – 200 ml room – minimaal 16 saliebladjes maar wij zouden zeggen: zoveel mogelijk! – peper en zout – klontje boter – olijfolie

Instructie

Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de aardappelen en snijd ze in zo dun mogelijke plakjes. Rasp de Pecorino, grof mag. Maak een vel bakpapier nat onder de kraan en knijp uit. Leg deze nu op je platte taartvorm (24 cm).

Leg de helft van de plakjes aardappel in de vorm, strooi er flink wat peper over en de helft van de Pecorino. Leg daarna de andere helft van de aardappelplakjes erop en bestrooi ook deze met peper en een klein beetje zout. Let op met zout want de schapenkaas is ook al vrij zout. Verdeel dan de rest van de kaas erover en giet de room over de taart.

Bak de aardappel-Pecorino taart in een voorverwarmde oven in ongeveer 35 tot 40 minuten goudbruin. Let op of de bovenkant van de taart mooi bruin wordt, zet eventueel de bovenverwarming van je oven uit wanneer de taart te donker dreigt te worden. De Meisjes hebben de taart de eerste 20 minuten met boven- en onderwarmte gebakken en daarna alleen met onderwarmte.

Als de taart bijna klaar is verwarm je in een koekenpannetje een klont roomboter met een flinke scheut olijfolie en laat deze op temperatuur komen. Bak de salieblaadjes in enkele minuten aan beide kanten lichtbruin en knapperig. Schep ze uit de olie, leg de blaadjes op een velletje keukenpapier en bestrooi met een klein beetje zeezout.

Wanneer de aardappeltaart uit de oven komt laat je deze een paar minuten afkoelen zodat de room helemaal gestold is. Bestrooi daarna met de crispy salieblaadjes en serveer een punt van deze aardappel-Pecorino taart met knapperige salie bij een frisse groene salade!

Meer salie?

Verrassend lekker zijn ook de gesuikerde salieblaadjes op deze perziktaart, absoluut het proberen waard!

perziktaart met gesuikerde salieblaadjes
perziktaart met gesuikerde salieblaadjes

pinterest

3 Reacties

  1. Sylvia

    hoi meisjes,
    kan ik ook zoete aardappel gebruiken voor de aardappel pecorino taart?!

    Reageren
    1. Amber (Auteur bericht)

      zeker, waarom niet?

      Reageren
  2. Valda

    Ik maakte de aardappel-Pecorino taart met knapperige salie met nieuwe aardappelen uit de tuin van mijn schoonouders en de salie komt uit eigen tuin. Het is een zeer eenvoudig recept en het resultaat is WOW en zeer zeer lekker! Het is hier in het gezin zeker een blijvertje.

    Bedankt!

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *