andijvie oogsten
Juist nu het Keukenmeisje met vakantie is, moet het Tuinmeisje haar andijvie oogsten. Niet omdat ze dat wil, maar omdat het moet. Hoewel de plant nog niet volledig volgroeid was, werden de nerven van de andijvie een beetje zacht. Die horen toch echt knapperig te zijn! Ze trok de krop een beetje open en zag dat het ontbindingsproces al was begonnen. Het hart zag er nog goed uit en dus moest ze redden wat er te redden viel.
Het is een vreemd moestuinjaar. Veel te veel koud en veel te veel regen. Normaal gesproken is het Meisje altijd blij met een beetje regen. Op haar zandgrond is het snel te droog, dus regen maakt het slepen met gieters overbodig. Andijvie houdt juist van vochtige grond, maar te veel regen is blijkbaar ook weer niet goed.
Andijvie is een snelle groente. Een maand of twee na het zaaien kun je al andijvie oogsten. De volgroeide plant stelt weinig eisen. De grondsoort boeit haar bijvoorbeeld heel weinig, net zomin als allerlei extra voedingsstoffen. Alleen daarom al zou je andijvie kweken. Gemakkelijker kan bijna niet. Maar ja die smaak… en toch moet het Meisje nu oogsten. Ze heeft geen keuze.
Andijvie oogsten
Normaal gesproken wacht je met oogsten tot de krop volgroeid is, maar nog steeds stevig en compact is. Als de krop de hoogte ingaat, is dat de voorbode van de bloei. Zolang de plant niet bloeit kun je de plant nog oogsten. De smaak wordt hooguit iets bitterder, maar daarom kweek je juist andijvie. Of je doet het voor de liefde, zoals het Meisje doet. Zij houdt namelijk helemaal niet van andijvie, maar de Man wel. Tja, je moet er wat voor over hebben toch?
Er zijn verschillende manieren om andijvie te oogsten. Andijvie blijft alleen niet heel lang goed na de oogst. Als je een moestuin naast het huis hebt, dan kun je beginnen met het afsnijden van de buitenste bladeren en zo gaandeweg naar het midden werken.
Heb je net als het Meisje een moestuin die iets verder van je huis ligt, dan moet je de andijvie snel opeten, of de krop met wortel en al uit de aarde trekken. Het Meisje wikkelt de krop andijvie op de moestuin in een vochtige theedoek, om vervolgens het hele pakket in de groentebak van de koelkast te leggen. Zo blijven de bladeren langer vers en fris.
Waarschijnlijk had het Meisje de andijvie anders helemaal niet geoogst, maar vertel dat vooral niet aan de Man van de Moestuin. Stiekem had ze alleen andijvie gekweekt voor de bloemen. Als de krop doorschiet en gaat bloeien, verschijnen er blauwe bloemen in een lilablauwe kleur. Echt zo mooi, dat ze in een boeket niet zouden misstaan.
Maar ja, zo ver kwam het niet en nu heeft het Meisje een probleem. Haar andijvie ligt in de koelkast, ze lust het niet, en het Keukenmeisje die voor dit soort problemen altijd een oplossing heeft, is met vakantie. Help!
Naast andijvie valt er natuurlijk veel meer te oogsten. Laurier bijvoorbeeld. Dit struikje gedijt uitstekend bij het huidige zomerweer en is nog gemakkelijker te kweken dan andijvie.
Probeer dit recept maar eens, dan ben je vast ook om.
Succes!
Pasta con scarola, dat klinkt zoveel beter dan andijvie. Met Italiaanse recepten kan het keuken Meisje zeker uit de voeten dus dat gaan we zeker proberen!
Toch eens andijvie proberen te zaaien. Ik ben dol op Foeksandiivie!
Het Meisje was vroeger al niet gek op andijvie in een stamppot, maar misschien dat de karnemelk het verschil maakt. We gaan het zeker proberen!