augurken oogsten

augurken oogsten

Iedere keer als het Meisje zich bukt om ongewenst groen uit te trekken of een dood blad te verwijderen, denkt ze aan de zin uit een stuk tekst van De gelukkige Tuinman (Edwin Oden): “Een tuinier keert je altijd zijn kont toe”.

Wat een waarheid. Ook nu het Meisje met haar moeder naar de moestuin is, omdat gezelligheid en efficiency op de moestuin prima gecombineerd kunnen worden, gebeurt het haar weer. Aangekomen op de moestuin ziet het Meisje meteen dat de augurken veel te groot geworden zijn. Voorover gebukt tracht ze het gesprek gaande te houden, maar de augurken hebben het formaat van zure bommen dus haar verbazing wint het van de conversatie. 

Snelle groeiers

Het is onvoorstelbaar hoe snel die dingen groeien! Vorige week waren ze te klein om te oogsten en nu dit! Hoe vaak moet je wel niet naar de moestuin om augurkjes van het miniformaat uit de supermarkt te kunnen oogsten? Het is haar eerste augurken jaar dus ze moet duidelijk nog een beetje wennen. 

Wel is zichtbaar dat de hoeveelheid regen van juli en augustus goed heeft uitgepakt voor de augurken. De plant heeft een zonnige standplaats in goed gedraineerde grond nodig, dus haar zandgrond in combinatie met de forse regenbuien vormden de hemel op aarde voor gewas. Een beetje koemestkorrels erbij en groeien maar!

Augurken zijn familie van de komkommer, maar blijven wat kleiner. De plant maakt ranken waarmee hij omhoog kan klimmen en omdat het Meisje een kleine moestuin heeft, heeft ze er een klimrek voor gebouwd. Dat hoeft niet. Als je meer ruimte hebt, kun je augurken gewoon over de grond laten kruipen. 

Augurken oogsten

Gelukkig voor het Meisje kun je augurken zo groot oogsten als je zelf wilt. De vrucht krijgt naarmate deze groter wordt, grotere zaadlijsten en grotere zaden, maar dat hoeft niet erg te zijn. Ze zijn rijp zodra ze donkergroen worden. Hoe vaker je oogst, hoe meer vruchten de plant aanmaakt. Verkleuren de vruchten bij jou naar geel? Dan ben je nog later met oogsten dan het Meisje en is een 2e leven op de composthoop de beste keuze.

Om te oogsten snijd je de augurk met een scherp mes van de plant. Zorg dat de vrucht nog een ieniemienie stukje steel behoudt en oogst idealiter een aantal augurken van dezelfde grootte zodat je gemakkelijker in kunt maken. Dat hoeft niet direct. In de koelkast blijven ze zeker nog een aantal dagen vers en knapperig. Heb je dan nog steeds geen tijd gehad om ze in te maken, omdat de werkelijkheid nu eenmaal niet ideaal is? Eet ze dan gewoon rauw. Iets minder bijzonder, maar net zo lekker. 

Kun je niet al te vaak naar de moestuin en heb je dus iets meer tijd nodig om te oogsten? Kweek dan komkommers. Net zo gemakkelijk en veel lekkerder dan komkommers uit de winkel.

komkommers uit de moestuin
komkommers uit de moestuin

pinterest

2 Reacties

 1. briers ghislain

  Dit jaar was een slecht jaar voor komkommers . bij mij toch .

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Bij ons ging het gelukkig goed, maar het verschilt inderdaad per jaar. Volgend jaar gaat het vast weer beter!

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *