medicijnen uit de moestuin

medicijnen uit de moestuin

De “D” is weer in de maand. De “D”van Dry January, detox en depressie. Het Meisje heeft niets met deze drie D’s.

Dry January? Ze vindt januari al zo’n saaie maand, en dan moet ze deze maand ook nog door zien te komen zonder alcohol. Ze kan zelfs een app downloaden die haar positief beloont en motiverende meldingen afgeeft. Dat is echt zo niets voor het tuinMeisje. Zonder zo’n ding kan ze zichzelf ook heus wel motiveren.

Detox dan? Daar wordt januari alleen maar zwaarder van. Ze heeft helemaal geen zin om haar lichaam te ontgiften waardoor ze meer energie krijgt.

Een depressie dan, op de deprimerendste dag van het jaar? Ze is Blue Monday gister uitstekend doorgekomen. Waarschijnlijk omdat ze niet aan Dry January en niet aan detoxen doet.

Ze heeft er helemaal niets mee. Gewoon veel water drinken, zorgen voor maaltijden met voldoende groentes en kruiden en genoeg beweging. Dat laatste is nog wel een dingetje overigens, nu ze haar dagelijkse gang naar de moestuin niet maakt vanwege het winterweer. En als ze dan toch met bekentenissen bezig is, het tweede loopt ook niet geheel zoals het Meisje wenst. Ze heeft te veel eetafspraken waarbij er teveel lekkere dingen op tafel staan, waar ze niet vanaf kan blijven, waardoor ze met een vol gevoel gaat slapen. Je ziet. Het gaat ontzettend goed met de zelfdiscipline van het Meisje.

Gelukkig is er dan nog haar moestuin waar ze op terug kan grijpen. Het Meisje haalt voor elke denkbare gezondheidsklacht haar medicijnen uit de moestuin.

Maag- en darmklachten

Zo helpt oregano (Origanum vulgare) bij het verteren van zware gerechten. De looi- en bitterstoffen in oregano helpen bij het aanmaken van spijsverteringssappen. Zet een goed sterke thee met oregano en je opgeblazen gevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon.

medicijnen uit de moestuin

medicijnen uit de moestuin

Datzelfde geldt voor koriander (Coriandrum sativum ). Koriander stimuleert de aanmaak van enzymen waardoor het darmkanaal het eten beter verteerd. Een prettige bijkomstigheid van koriander is dat je een stinkende adem tegengaat door op korianderzaad te kauwen. Best fijn als je de volgende dag een sollicitatiegesprek hebt.

Krampen

Als het Meisje last heeft van maag- of darmkramp, maar dat kan ook menstruatiekramp zijn, dan zet ze thee van goudsbloem (Callendula officinalis). Goudsbloem werkt ontkrampend. Voor deze thee gebruik je de bloemblaadjes. Niet het hart. Neem een handvol gedroogde bloemblaadjes en schenk daar kokend water op. Vijf minuten trekken en klaar is je thee.

Keelontsteking

Zodra de “R” in de maand komt voelt ze haar slijmvliezen al opzwellen. Als er een virus rondwaart heeft zij hem te pakken. Als eerste. Altijd.

Niezen, snotteren, hoesten en keelpijn zijn dan ook veel voorkomende symptomen bij het Meisje in de winter. Ook in dat geval grijpt ze terug op de tuin. Je bent tenslotte een tuinMeisje of niet. Salie (Salvia officinalis) werkt antiseptisch en antibacterieel. Ook hier kun je thee van zetten, of je bereidt het als gorgeldrank. Echt. Je bent binnen de kortste keren van je keelontsteking af.

medicijnen uit de moestuin

medicijnen uit de moestuin

Futloosheid

Meer energie krijgen zonder detox?

Dat lukt met rozemarijn (Rosmarinus officinalis) Rozemarijn is het meest opwekkende kruid, dat het Meisje kent. Het stimuleert je energie, bevordert je concentratie en scherpt je geheugen doordat het zorgt voor meer zuurstof in je hersenen. Gebruik één theelepel naaldjes rozemarijn voor één kopje thee.

Zo zie je maar. Je kunt je al dat gedoe in januari besparen als je een moestuin hebt. Nu die zelfdiscipline nog. Daar is geen kruid tegen gewassen.

Wil je meer weten over medicijnen uit de moestuin? Dan is dit jouw blog.

hoestsiroop met kruiden uit de tuin

hoestsiroop met kruiden uit de tuin

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *