mest voor de moestuin
Het geld ligt in de herfst gewoon op straat. Goed misschien niet echt in de zin van munten en biljetten, maar er ligt wel iets op straat waar je normaal gesproken geld voor moet betalen. En wat nog geld oplevert ook.
Het Meisje heeft het over herfstbladeren. Dat blad ziet er in al haar vijftig tinten rood niet alleen fantastisch uit. Het is ook geweldig bemestingsmateriaal. Plantmateriaal dat afsterft verbetert de structuur van de bodem en het bodemleven. Het voegt voedings- en sporenelementen en belangrijke bacteriën toe. Het enige wat jij nu hoeft te doen is het dode blad oprapen en over je moestuinbedden gooien. Als je tenminste niet in de buurt van het Meisje woont, want daar ligt niets meer. Zij heeft al het blad al gebruikt als mest voor de moestuin.
Zo’n laagje herfstblad zorgt er ook voor dat onkruid geen kans krijgt in de winter en dat scheelt weer wieden in het voorjaar. Echt, het Meisje ziet alleen maar voordelen.
Mest voor de moestuin
Toch kan je moestuin niet alleen van bladaarde leven. Een tuin heeft meer voedingsstoffen nodig, zeker de arme zandgrond van haar moestuin. Als je daar groente in wilt kweken is de grond na een paar jaar uitgeput. Leeg. Gesloopt. Groente heeft nu eenmaal extra brandstof nodig.
Er zijn meerdere ingrediënten die tezamen het krachtvoer voor een moestuin vormen. Mest voor de moestuin bestaat niet alleen uit bouwstoffen, maar ook uit sporen en sporenelementen. Om het niet al te ingewikkeld te maken, zet het Meisje de belangrijkste voedingsstoffen en de werking ervan op een rijtje. Misschien snapt ze het dan zelf ook eindelijk eens.
Stikstof
Stikstof is belangrijk voor de groei van bladeren en stengels. Je kunt je voorstellen dat dit vooral belangrijk is voor bladgroente zoals sla, prei en kolen. Extra stikstof bij wortels of pastinaken is dan weer niet handig. Dan eindig je met fantastisch groen boven de grond, maar is er ondergronds weinig gebeurd.
Fosfor
Dan heb je juist weer fosfor nodig. Fosfor bevordert de groei van wortels, de rijping van de vruchten en de vorming van bollen en knollen. Met fosfor moet je niet overdrijven. Regen spoelt fosfor niet snel uit de bodem, dus geef niet meer dan de planten aan de bodem onttrekken.
Kalium
Kalium is een andere belangrijke voedingsstof voor je moestuingroen. Kalium is nodig voor het vervoer van water in de plant en het bevordert de stevigheid, waardoor elk gewas gebaat is bij wat extra kalium.
Magnesium
Om bladgroen te ontwikkelen heb je magnesium nodig. Zonder magnesium geen bladgroen. Zonder bladgroen geen fotosynthese en dat is nu juist het proces waarmee een plant zelf voedsel en zuurstof kan aanmaken.
Calcium
Als je op kleigrond tuiniert kun je nog calcium toevoegen. De grond wordt dan beter te bewerken. Daarnaast is calcium belangrijk voor de celwanden in de plant. Gelukkig komt calciumgebrek in Nederland bijna niet voor, dus als het je nu duizelt dan onthoud je alleen de eerste vier elementen.
Je kunt alle voedende elementen apart aan je grond toevoegen, maar je kunt het jezelf ook gemakkelijk maken en kant en klare voedingsstoffen kopen. Let dan vooral op de letters N, P, K en Mg.
Deze letters staan voor stikstof (N), fosfor (P), kalium (K) en magnesium (Mg). Als je in vroeger opgelet hebt bij scheikunde, dan wist je dat natuurlijk al. Voor het Meisje is het iedere keer weer nieuw. Zij is dan ook blond.
Wist je dat mest voor de moestuin ook uit planten zelf kan komen? Daarover lees je meer in dit blog.
Is koemest voldoende voor mesten moestuin?
De meeste tuiniers zullen je adviseren om oude stalmest te gebruiken, maar als je net als wij middenin de stad tuiniert dan zijn koemestkorrels veel gemakkelijker te verkrijgen en een uitstekend alternatief!