pompoen crackers met rozemarijn

pompoen crackers met rozemarijn

De herfst is weer aangebroken en dus is het pompoenentijd. Toen ze een klein Meisje was werd de pompoen uitgehold om er een lantaarn voor Sint Maarten mee te maken. Een takkeklus voor kleine handjes, dat kan ze zich nog goed herinneren. En dan met veel zorgvuldigheid en concentratie figuurtjes uit de bast snijden: ramen, sterretjes en een maan. Zodat het waxinelichtje welke je in de pompoen zette mooi licht naar buiten kon schijnen. Totdat datzelfde waxinelichtje de binnenkant van de pompoen roosterde en er zwarte rook uit de lampion kwam.

Die rook was ook een voorteken dat de ijzeren draadjes, fungerend als hengsel aan de pompoen, binnen zeer korte tijd los zouden komen van de pompoen zelf. De rest van de avond liep het Meisje met een zwart geblakerde verschrompelde donkere pompoen in haar handjes. Ditzelfde scenario is overigens ook van toepassing op suikerbiet. Veel liever had ze een ordinaire papieren lampion met een lichtje op een batterij gekregen. Maar ja, dat kreeg ze nou eenmaal niet.

De laatste jaren begint het Meisje steeds meer een fan te worden van pompoen. Dat is niet altijd zo geweest…In haar jeugd was het een verguisde groente. Tenminste, wanneer haar moeder de pompoenen op tafel zette. Maar nu weet ze dat pompoen een hele goede basis is voor vele soorten gerechten. Het liefste maakt ze er wel iets hartigs mee, als tegenhanger voor de zoete smaak van de pompoen zelf.

Deze keer had ze een restje pompoenpuree over die ze had gemaakt voor bij de roti. Tussen alle bedrijven door maakte ze vrij simpel deze pompoen crackers met rozemarijn. Heerlijk als tussendoortje en in kleinere vorm perfect voor bij de borrel.

pompoen crackers met rozemarijn

250 gram bloem – 15 gram suiker – 4 gram zout – 150 gram pompoenpuree – 30 gram roomboter – verse gemalen peper, grof zeezout en flink veel verse rozemarijn om te bestrooien

Doe de bloem, pompoenpuree, suiker en zout in de kom van de mixer. Kneed met de deeghaak tot een goed gemengd deeg. Laat de mixer eerst even langzaam draaien en wanneer de bloem een beetje gemengd is met de pompoen en de boter kun je de mixer hoger zetten. Haal de deegbal uit de kom en kneed nog even snel met de hand na. 

Leg het deeg in een plastic bakje en sluit af met een deksel. Zet het bakje met het deeg een uurtje in de koeling. Omdat je het deeg laat rusten ontspannen de gluten. En ontspannen gluten schijnen knapperige crackers te maken.

Na een uurtje verwarm je de oven voor op 120 graden. Rol dan het deeg dun uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Prik er met een vork lekker veel gaatjes in. Bestrooi daarna met de verse peper, grof zout en de fijngehakte verse rozemarijn. Als laatste snij je met een mes crackers van gelijke grootte. Bak de crackers in 30 minuten gaar, keer halverwege het bakken de bakplaat voor een gelijkmatig bakproces. Daarna verhoog je de oven naar 200 graden en bak je de pompoen crackers met rozemarijn nog even krokant in 10 minuten. Let wel op, dit kan ineens snel gaan !

Ook lekker hartig is deze Pompoen- en paprikasoep!

pompoen- en paprikasoep uit Pioppi hét kookboek
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *