moestuin in de winter

moestuin in de winter

Ze zou het misschien wel moeten doen. De toppen van bergen beklimmen, een halve marathon lopen of met een rugzak door de jungle trekken. Het schijnt dat je reuze gezond wordt van dat soort activiteiten. Toch doet ze het niet. Veel te koud of veel te vermoeiend. Vaak zelfs in combinatie. Ook zoiets simpels als het nemen van een nieuwjaarsduik lijkt haar een enorm akelige ervaring. Dan blijft ze liever binnen.

Toch is het Meisje geen binnenmeisje. Dat merkt ze wel nu het moestuin seizoen ten einde is. In het seizoen is ze ongemerkt elke dag buiten aan het werk. Soms een hele dag, soms maar een half uur. Volgens haar telefoon, die volkomen ongevraagd het aantal stappen dat ze neemt bijhoudt, is ze lang niet genoeg in beweging. Maar goed. Dat is een Amerikaanse telefoon. Die is blijkbaar niet ingericht op werken in de tuin. Die neemt ze niet al te serieus. Ze vindt het prettig om lekker in de frisse lucht bezig te zijn. Dat mist ze nu. Ze gaat wel regelmatig een wandeling maken, maar dat is toch anders. De enige die daar echt tevreden mee is, is haar telefoon.

Gelukkig zijn er in de winter nog voldoende klusjes in de tuin te verrichten.

Wat kun je nog doen in de winter?

Ga aan de slag met je fruitbomen of -struiken.

Deze zijn in de winter in rust. Dit is dan ook de beste tijd om ze te snoeien, te planten of te verplanten. Het tuinMeisje gaat haar aalbessenstruiken snoeien. Deze moeten licht en luchtig blijven. Vandaar dat ze alle takken met zeker een derde in gaat korten. De tuin van het Meisje is nu eenmaal niet groot. De planten moeten daar een beetje bij passen. Ook de kruisende en hangende takken haalt ze weg. Wintersnoei bevordert de groei. Snoei zover in tot je een naar buiten gerichte knop tegen komt. Dat betekent dat op die plaats een tak zal verschijnen die naar buiten groeit. Let er wel op dat je niet de hele struik snoeit. Aalbessen bloeien op oud hout. De jonge verse takken zullen dus het eerste jaar geen vrucht dragen.

Kijk achteruit

Reflectie is leren. Kijk wat er dit jaar fout is gegaan en bedenk waar dit aan lag. Regen, wind, te weinig zon of andere krachten van de natuur kun je niet beïnvloeden. Wel of je te laat of te vroeg hebt gezaaid, geplant of geoogst. Planten te dicht op elkaar hebt gezet of te weinig hebt bemest. Bedenk daarbij dat het nooit perfect wordt. Volgend jaar gaan er gewoon weer dingen mis. Andere dingen. Waarschijnlijk.

Kijk vooruit

De winter is het tijdstip om het komende moestuin seizoen voor te bereiden. Het Meisje heeft alweer een hele waslijst met gewenst groen klaar staan. Deze wensen moeten worden geordend. Ze kan nu eenmaal niet alles kwijt. Ze gaat zaden bestellen en teeltplannen maken. Zorgen dat er geen ruzie ontstaat binnen de groentefamilies. Rekening houden met vruchtwisseling en combinatieteelt.

Haal buiten naar binnen

Het tuinMeisje moet in de winter ergens heen met haar zorg en liefde voor groen. Dat betekent dat ze kiemgroente gaat kweken in de vensterbank. En net als vorig jaar budget groente teelt uit groenteafval.

Zo bezien valt het eigenlijk allemaal nog wel mee en kan het Meisje nog heel wat doen met haar moestuin in de winter. En als er dan toch een moment komt waarop ze binnen wil zitten, steekt ze de haard aan en leest een boek. Een moestuin boek uiteraard. Is ze volgend jaar weer een beetje gegroeid als moestuinier.

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *