maak zelf je flavored salt

maak zelf je flavored salt

Hoe is het toch mogelijk, het Meisje heeft kerststress. Ja echt, kerststress. Vooraf lachte ze zich nog n breuk om alle grappige kerstsketches. Op YouTube typte ze ene na de andere zoekopdracht in. Lachen, gieren brullen. Lampjes in de knoop, katten in de kerstboom, honden die de pakjes opaten. Alles even geinig. En heel relaxed, want immers niet bij haar thuis.

Maar nu moeten er cadeautjes onder de boom komen. En de Kerstman werkt niet mee, het komt allemaal op het Meisje zelf neer. Hoe moeilijk kan het zijn, ik hoor het jullie denken. Nou, in principe is het niet moeilijk nee. Het ene keukenKind is ook enthousiast aan de slag gegaan met het plannen van aankopen die niet van haar kleedgeldr budget af gaan. Afremmen is aan de orde. Het tweede keukenKind verandert dagelijks haar lijstje. Het is een zeer kort lijstje, met gemiddeld drie wensen. Maar als het elke dag andere wensen zijn is het lastig shoppen. Zelfs voor het Meisje. En zijn het voor de hand liggende lijstjes? Nou nee. Het varieert van mak-up uit de V.S. compleet met invoertax en een levertijd van 10 weken tot muziekinstrumenten en alle Meisjeswensen die daar tussen liggen. En elke dag dus iets anders.

Dan de Man van de Keuken. Daar waar het Meisje al in september begon met de kerstinkopen voor haar wederhelft, hoorde ze van zijn kant alleen gebrom. Geen tijd, geen zin, weet niets, heb alles al, kun jij je eigen cadeautjes niet kopen. Kun jij je eigen cadeautjes niet kopen? In wat voor relatie is het Meisje in vredesnaam verzand na bijna 25 jaar? Nee, natuurlijk kan ze haar eigen cadeautjes niet kopen. En inpakken, En dan onder de boom leggen. En dan ook nog verrast doen zeker.

Briesend en jankend van boosheid en teleurstelling stuiterde ze naar haar laptop. Bestelde binnen 10 minuten twee kookboeken die ze al lange tijd wenste en de grootste fles parfum van Chanel die ze kon vinden. Alles betaalde ze van zijn geld. In ruil daarvoor zal ze enthousiast en verbaasd doen als ze haar cadeautjes mag uitpakken.

Wil jij nu niet in de kerststress meegenomen worden? Het keukenMeisje heeft een heel leuk food-cadeautje bedacht om weg te geven met de feestdagen. En het is heel simpel: maak zelf je flavored salt. Koop een mooi potje, vul het met het zout van je keuze en plak er een leuk label op. Desnoods met een strik en de beste wensen. Alles voor een zalig kerstfeest zonder stress.

Zout met lime en chili:

2 limes – 40 gram zeezout-vlokken – 6 gedroogde chili

Gebruik een zesteur of een fijne rasp om de schil van de limes te halen. Snij de chili’s in kleine stukjes en meng alles met elkaar. Lekker over vis of gegrilde garnalen.

Rode wijn zout met rozemarijn:

250 ml rode wijn – 40 gram zeezout  vlokken – handje verse rozemarijn

Zet de wijn in een pannetje op laag vuur. Laat indikken tot je ongeveer 1 tot 2 eetlepels vocht over hebt. Snij de rozemarijn in kleine stukjes. Roer de zoutvlokken door de wijn en doe daarna de rozemarijn erbij. Heerlijk bij rood vlees en in stoofschotels.

Vanille-sinaasappel zout

1 sinaasappel – 40 gram zeezout vlokken – 2 stokjes vanille

Gebruik weer de zesteur of fijne rasp om de schil van de sinaasappel te halen. Snij de vanillestokjes in de lengte door de midden en schraap het merg eruit. Meng het vanillemerg en de sinaasappelschil samen met het zout. Zet eventueel de vanillestokjes in het potje of gebruik ze voor je eigen vanillesuiker. Lekker over aardbeien, karamel of chocolade.

 

pinterest

2 Reacties

  1. Pingback: bananenchips van bakbananen maken - de Meisjes van de Moestuin

  2. Pingback: zoete cadeautjes uit de Moestuin - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *