sinaasappel-cranberry tulband

sinaasappel-cranberry tulband

Het keukenMeisje stond al als een van de eersten in het tuincentrum, bomen te bekijken. Kerstbomen. Lekker voor de massa uit. Geen geduw, geen mensen die een boom uit haar handen trekken. Geen filerijden op de parkeerplaats. Nee, in alle rust de tijd nemen om te twijfelen over boom A, B of C.

De uitgekozen boom werd door de medewerker in z’n netje gestopt en voilà, voordat ze het wist stond het Meisje bij haar mini autootje met een boom. Een best wel grote boom. Zeker in verhouding tot de ruimte in haar autootje. Achterklep open, achterbank plat. Tillen, duwen, nog meer duwen, raampje open, achterklep dicht. Nog even duwen, nu gaat de klep wel dicht. …Ja, hèhè, de boom zit in de auto. Nu het Meisje nog.

Even later is het Meisje veilig thuis met haar boom. Het hele verhaal, in omgekeerde volgorde herhaalde zich om de boom uit de auto te krijgen. Door de mishandeling van de boom ontstond al een heel naaldenspoor van de auto naar de voordeur, door het huis en hup de tuin in. De boom was er, die kon voorlopig nog wel even in de tuin blijven. Het Meisje was er even klaar mee. Van al dat sjouwen had ze dorst gekregen En trek. Tijd voor koffie met wat lekkers. Een stukje sinaasappel-cranberry tulband. Het juiste gebak voor de kerstdagen. Heel feestelijk. Ook zonder boom.

Dit heb je nodig:

300 gram zachte roomboter – 300 gram zelfrijzend bakmeel – 1 theelepel baking soda – snufje zout – 1 eetlepel vanille essence of 8 gram vanillesuiker – 300 gram suiker – 6 eieren – 2 sinaasappels – 100 gram gedroogde cranberry’s

Voor de topping van witte chocolade:

100 gram witte chocolade – 100 gram boter – 100 gram poedersuiker – 2 eetlepels sinaasappelsap of slagroom

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet je vorm in en bestuif licht met een beetje bloem. Meng bloem, baking soda en zout in een kom. Klop in een andere kom de boter met de suiker totdat je een schuimig mengsel hebt. Klop er een voor een de eieren doorheen. Rasp de schil van de twee sinaasappels en pers de sinaasappels uit. Meng de zest van anderhalve sinaasappel en het sap van een halve sinaasappel door het beslag. Bewaar de rest van de schil en het sap voor het glazuur van de taart. Voeg nu het bloemmengsel beetje bij beetje aan het beslag toe en meng verder. Voeg als laatste de cranberry’s toe, maar hou er wat achter ter decoratie. Om te voorkomen dat de vruchten naar de bodem van de tulband zakken kun je ze van te voren even licht door de bloem halen. Stort nu het beslag in je vorm. Sla eventuele luchtbellen uit je beslag door de vorm een paar keer op je aanrecht te tikken. Bak voor ongeveer 45 tot 60 minuten, totdat je een sateprikker droog uit de tulband kunt halen wanneer je deze erin steekt.

Laat de tulband afkoelen. Maak dan je glazuur: laat au-bain marie de chocolade met de boter smelten. Meng in een kommetje de sinaasappelsap of de room met de suiker. Wanneer de chocolade en boter gesmolten zijn roer je van het vuur af het suikerpapje er doorheen. Giet je glazuur over de bovenkant van de inmiddels afgekoelde tulband en versier met de achtergehouden sinaasappel-zest en de cranberry’s.

NB met het sinaasappelsap door het beslag wordt de cake minder luchtig. Wil je dat niet? Doe dan alleen de zest door het beslag.

pinterest

1 Reactie

  1. juliette carchedi

    Klinkt heerlijk, en ziet er prachtig uit!!! Krijg er trek van :-))

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *