moestuin zonder kas

moestuin zonder kas

Groen kan het Meisje zijn. Niet groen gerelateerd aan het milieu of groen in de zin van haar ecologische voetafdruk. Ook niet groen zoals ze groene vingers heeft. Nee, groen van jaloezie. Echt groen. Overal op haar tijdlijn ziet ze foto’s van gewassen die in het groeiproces al een stuk verder zijn dan bij haar. Mede tuiniers die in januari al beginnen met zaaien. Terwijl het bij het tuinMeisje dan ook al zo kriebelt. Ze leest hoe sla en spinazie al vroeg in het jaar uit de kas geoogst kunnen worden. Ze weet dat mensen al in december tuinbonen planten, zodat ze nu gegeten kunnen worden. Nu.

O wat zou dat lekker zijn. Op instagram ziet ze ‘s zomers prachtige foto’s van dieppaarse aubergines en sappige komkommers voorbij komen. Dat wil het tuinMeisje ook! Helaas. Dat zal niet lukken. Zij heeft geen kas. Wel een moestuin. Een moestuin zonder kas. Is dat eigenlijk wel een echte moestuin? Ze heeft geen idee. Het is een keuze. Nou ja, in zekere zin dan. De enige zonnige plek in haar kleine stadstuintje is net groot genoeg voor een stoel. Daar wil ze zelf graag van het zonnetje genieten. Op de moestuin dan? Nee. Op het volkstuin complexje waar het Meisje een moestuin heeft, zijn ze streng. Geen vaste bebouwing en geen tijdelijke bouwwerken hoger dan 1,50 meter. Dat betekent hooguit dat er zo’n lullig polyester tunneltje kan staan en daar heeft ze geen zin in. Gevolg? Geen kas. Geen mogelijkheid om exotisch groen te kweken.

Nu heeft het Meisje een bloedhekel aan mensen die in zo’n geval huilie huilie gaan doen. Dus, keert ze de situatie om. Ze gaat er het beste van maken. Bovendien denkt het tuinMeisje dat het gros van de tuiniers eveneens zonder kas tuiniert. Ook zij zullen slim moeten zijn.

Alternatieven voor een kas

Heb je verhoogde bakken in je moestuin? Leg daar in het voorjaar een glasplaat of een oud raam op. Het is niet helemaal hetzelfde, maar je plantjes staan zo een stuk beschutter dan zonder het glas. Of, gebruik lege petflessen als minikasjes. Snijd ze doormidden en zet ze als tijdelijke bescherming over je zaailingen heen. Natuurlijk kun je toch die polyester tunnel nemen die het tuinMeisje zo lelijk vindt. Handig zijn ze wel. Je kunt ook de bodemtemperatuur verhogen door je grond in de winter te bedekken met zwart plastic. Je wint er zeker een paar graden mee, waardoor je eerder kunt zaaien dan je buurman.

Groente kweken zonder kas

Moestuinieren zonder kas betekent tevens dat je keuzes moet maken. Keuzes in wat je zaait. Het tuinMeisje kweekt groen dat bij de klimaatzone past waartoe Nederland behoort. Dus zaait ze groente en kruiden die passen bij een gematigd zeeklimaat. Citrusvruchten? Daar kan ze alleen maar van dromen. Verkeerde klimaatzone. De watermeloen uit het AH moestuintje is in haar tuin eveneens kansloos. Daar is een flink zonnige zomer voor nodig. Komkommers, tomaten, aubergines of chilipeper? Het tuinMeisje zaait ze niet. Althans niet zelf. Ze speelt gewoon een beetje vals en koopt deze plantjes in het tuincentrum. Vanaf half mei, want dan mogen alle gewassen buiten spelen. Dan hebben de planten die oorspronkelijk uit een warmer klimaat komen al een goede start in de kas van iemand anders gehad en zijn ze groot genoeg geworden om naar buiten te kunnen. Rechtstreeks de tuin van het Meisje in. Nu hoeft het Meisje ze alleen nog een beetje aandacht en liefde te geven. Dat gaat vast wel lukken.

 

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *