paasbrood met gojibessen, vijgen en chocola

paasbrood met gojibessen, vijgen en chocola

Het keukenMeisje heeft in haar keuken een rommelkastje. Een plank met rommel dus. Alles wat niet past of hoort bij een andere indeling propt ze in dat kastje. Achter een deurtje. Lekker uit het zicht, opgeruimd toch? Wanneer ze het deurtje open doet ziet ze een verscheidenheid aan producten die merendeels met bakken te maken hebben, dat wel. Verzamelingen meegenomen van reizen liggen er te wachten tot het keukenMeisje er eens aan denkt om ze te gebruiken. Zo ligt er uit Italië een diversiteit aan bakpoeders. Voor zoete broodjes, met vanille of speciaal voor focaccia. Toen het Meisje afgelopen herfst in Londen was zag ze allemaal leuke decoratie-dingetjes. Chocolade-champagneflesjes, leuk op n gebakje met oud en nieuw dacht het Meisje nog. Of kleine kerstmannetjes. Afijn, ze vergat ze met de feestdagen en nu krijgen ze in december 2016 een nieuwe kans. Is de bedoeling. Ook heeft het Meisje daar een kleine hoeveelheid lintjes, strikjes en labels liggen. Zelfgemaakte cadeautjes moeten mooi ingepakt worden toch ? Mee eens, die laatsten zouden ook bij de verzameling inpakpapier en feestartikelen kunnen liggen maar dat doen ze nou eenmaal niet.

Elke keer als het Meisje het kastje opendoet liggen daar een aantal pakjes en zakjes haar vol verwachting aan te staren. Ze liggen er al een poosje, dus hun ongeduld begrijpt het meisje wel. Met name de gojibessen begonnen een beetje pissig te worden. Dat ze niet altijd eerste keus zijn snappen ze wel, maar zó lang wachten werd een beetje te gortig. Het Meisje kon niet anders dan ze gelijk geven en besloot ze daarom een hoofdrol te geven in haar nieuwe baksel: paasbrood met gojibessen, vijgen en chocola.  Nu heeft het Meisje ook weer een ieniemienie beetje ruimte in haar kastje. Dat komt goed uit, want binnenkort gaat ze vast weer op reis.

Dit brood is niet moeilijk te maken maar kost wel wat meer tijd. Een leuk projectje om te doen als je toch aan het rommelen bent! Bereiden duurt ongeveer 45 minuten, rijzen bij elkaar 3,5 uur, bakken 40 tot 90 minuten, afhankelijk van je broodvorm.

Dit heb je nodig:

100 gram fijngesneden gedroogde vijgen – 50 gram gojibessen – 100 gram pure chocolade, kleingemaakt in de keukenmachine – 100 ml marsala (of zoete sherry) – 200 gram fijne kristalsuiker – 500 gram bloem – 1 theelepel zout – 2 zakjes gedroogde gist (2×7 gram)  – 200 ml volle melk – 3 eieren – 1 theelepel vanille-extract – rasp van 1 bio citroen – 200 gram boter in blokjes en op kamertemperatuur

Doe de vijgen en gojibessen in een kom en schenk de marsala erover en zet weg. Meng bloem en suiker. In het midden maak je een kuiltje, aan de ene kant strooi je de gist, aan de andere kant het zout. Verwarm nu de melk in een pan met dikke bodem tot lauwwarm en klop er de vanille en de citroenschil en één voor één de eieren doorheen. Schenk het melkmengsel nu in het kuiltje in het meel. Mix alles tot een glad deeg (keukenmachine of met de hand). Daarna beetje voor beetje de zachte boter erdoorheen, duurt duurt wel even! Dek daarna de kom af met plastic folie en laat op kamertemperatuur 2 uur rijzen. Het deeg is dan verdubbeld in volume.

Haal hierna de lucht uit het gerezen deeg. Dat doe je door de lap een beetje langwerpig te maken. Aan beide kanten vouw je de lap naar binnen. Draai het deeg een kwartslag en vouw weer beide uiteinden naar binnen. Rol nu het deeg stevig op, elke keer de naden stevig aandrukken. Voeg nu het geweekte fruit, de resterende marsala en de chocolade toe. Meng gelijkmatig door het deeg, dat is nu heel vochtig.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Verdeel het deeg in twee cakevormen of in een ronde bakvorm van 24 cm doorsnede en dek af met plasticfolie of een vochtige, schone theedoek. In de ronde vorm maak je een verhoging van bakpapier, zet dat eventueel vast met een paperclip. Zet de vormen nu weer te rijzen tot het deeg anderhalf keer verdubbeld is. Dit duurt ongeveer anderhalf uur bij kamertemperatuur.

Bak de broden op de onderste, of een na onderste richel van je oven. Let op als je een hoog brood hebt gemaakt dat deze niet de bovenkant van de oven raakt. Bak ze in ongeveer 50 minuten goudbruin. Als de bovenkant te bruin dreigt te worden kun je deze afdekken met aluminiumfolie. Om te testen of je brood gaar is kun je er een satéprikker insteken: deze moet er droog weer uitkomen. De baktijd is afhankelijk van de grote van je brood.

Serveer met poedersuiker en een klontje zoete vijgenboter.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *