oranje in de moestuin

oranje in de moestuin

Ze kijkt door het raam naar de tuin en geniet intens van de herfstkleuren. Het vale geel van de bladeren van de blauwe regen, de brandend rode punten van de druifheide, maar vooral het krachtig repeterende oranje van de beukenhagen. Wat een kleurenpracht. Ineens valt het haar op dat ze er een nieuwe voorkeur bij heeft. Nu ze er in retroperspectief naar kijkt is dat het hele jaar al zo. Oranje. Dat moet het worden. Oranje in de siertuin. Oranje in de moestuin.

Wie had dat gedacht. Ze houdt niet van felle kleuren. Geef haar maar harmonie. Dat is beter voor haar gemoedsrust. Haar tuin is rustig van kleur. Weliswaar propvol met planten maar allemaal in de tinten groen, blauw en paars. Soms iets in rood of wit om het contrast er een beetje in te houden. Prachtig maar lief, ethisch verantwoord, en eerlijk gezegd ook een beetje braaf.

Beschermend oranje in de moestuin

Dat gaat veranderen. Oranje is haar nieuwe liefde. Een nieuwe liefde veroorzaakt door haar moestuin. Ze kon er bijna niet omheen: oranje in de moestuin. Veel planten die fungeren als bescherming tegen plagen, zoals witte vlieg, mieren of luizen zijn oranje. Afrikaantjes, Oost-Indische kers en goudsbloemen. Allemaal oranje. Allemaal onontbeerlijk in de moestuin. Tot dit jaar hield het tuinMeisje dit oranje laag bij de grond. Dan kon ze er tenminste overheen kijken.

Deze zomer werd de tuin van De Meisjes echter gefotografeerd voor een tijdschrift. De dag voordat de fotograaf arriveerde overzag het tuinMeisje tevreden haar moestuin. Alles was opgeruimd. Er was geen onkruid meer te bekennen en de kleuren in de tuin vormden een harmonieus geheel. Net toen ze zich huiswaarts wilde begeven viel het haar op. Er ontbrak iets. Er ontbrak kleur. Kleur op hoogte.

Oranje op hoogte

Paniek! Gelukkig heeft het tuinMeisje goede kwekers in de buurt. Bij de eerste werd haar blik direct naar de verte getrokken. Daar stond iets hoogs. Iets oranjes. Dichterbij gekomen bleek het niet zomaar oranje. Nee feloranje. Dat oranje waar je niet omheen kunt. Het was een flinke stevige plant. Tagetes erecta. De grote broer van haar laag-bij-de-grondse afrikaantjes. Dit had ze nodig. Dit ging de tuin direct oppeppen.

Wat had ze er een plezier van. De fotograaf was blij. Het Meisje was ook. Deze super afrikaan, van bijna een meter hoog, bleek bovendien een fantastische snijbloem. Elk tuinboeket friste ervan op.

Oranje in de siertuin

Ze had nog een stap te gaan. Ontbrak er misschien niet ook iets aan haar siertuin? Ze nam wat bloemen uit het boeket en plaatste ze her en der naast andere bloeiers. Ze wist niet wat ze zag. De hele tuin kreeg een oppepper. Leefde op zonder het evenwicht te verstoren. Ze had het kunnen weten. Als ze nagedacht had. Oranje en blauw zijn complementaire kleuren in de kleurenwaaier van de schilder. Liggen tegenover elkaar in de kleurencirkel van de Bauhaus beweging. Dit zijn kleuren die samen een harmonieus geheel vormen.

Zaden

Nu is het tijd om zaden te verzamelen van haar super kruid. Tagetes is namelijk een hele gemakkelijke plant om te zaaien. Zo heeft ze volgend jaar nog meer oranje. Oranje in haar siertuin en oranje in de moestuin.

Gaat de nieuwe voorkeur van het tuinMeisje je een stap te ver? Lees dan dit blog eens.

 

paars is het nieuwe groen

paars is het nieuwe groen

 

 

 

 

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *