orde in de moestuin

orde in de moestuin

Daar kan het Meisje dus niet tegen. En als ze ergens niet tegen kan dan is er weinig meer over van het lieve gezellige tuinMeisje. Verdwijnen optimisme en positiviteit naar de achtergrond. Verandert het Meisje in een zeikwijf. Of eigenlijk, in een oud irritant zeikwijf.

Het Meisje had dit jaar eens andere tuinbonen besteld. Ze had nog tuinbonen want de zaden blijven lang kiemkrachtig, maar ze had zin in weer eens iets anders. Dat hebben Meisjes soms. En dus bestelde ze bij De Nieuwe tuin zaden van rode en zwarte tuinbonen. Red Epicure en Black Russian. Alleen die namen waren al intrigerend.

Tuinbonen zaaien

Eind maart zaaide ze haar tuinbonen binnen in turfpotjes. Niks voorkiemen of voortrekken. Dat hebben tuinbonen helemaal niet nodig. Ze plaatste de potjes in rijtjes in een grote ovenschaal. Twee rijtjes rood. Twee rijtjes zwart. Een wasknijper erbij als plantensteker. Goh wat was het Meisje was weer lekker gestructureerd bezig.

Tuinbonen uitplanten

Na drie weken waren de bonen zover om buiten uitgeplant te worden. Op naar de moestuin. De Man ging mee om het gras tussen de zaaibakken te maaien en de bonenrekken te maken.

Vrolijk gingen de Man en het Meisje aan de slag. Waar was de ovenschaal met bonen eigenlijk gebleven? O die, antwoordde de Man. De ovenschaal stond nog thuis. Hij had de tuinbonen in de mand met tuingereedschap gezet. Dat droeg wat gemakkelijker. Droeg wat gemakkelijker? Het Meisje voelde het zeikwijf in zich opkomen. Je kon zulke tere kiemplantjes toch niet in een mand proppen? En in welke volgorde had de Man de bonen dan in de mand gezet? Wist hij nog welke rij de zwarte tuinbonen waren en welke de rode?

Orde in de moestuin

Weg structuur. Weg overzicht. Geen orde in de moestuin. Dit kon toch niet waar zijn? Het Meisje dramde nog even door. Hoorde iets over stank voor dank, maar luisterde niet echt. De Man moest het ontgelden, maar beende boos de tuin af. Goed gedaan tuinMeisje. Leuk alleen op de moestuin. Gezellig ook. Ze zeeg mismoedig neer in het ongemaaide gras.

In een uiterste poging tot overzicht onderzocht ze de planten minutieus op uiterlijke kenmerken. Misschien was het blad van de rode tuinbonen wat ronder dan dat van de zwarte tuinbonen? Misschien was de nerf verschillend? Nou nee. De bonen zagen er exact hetzelfde uit.

Haar Belgische tuinbuurvrouw kwam een praatje maken. Zij had na het zaaien van haar bonen een flinke griep te pakken gekregen. Haar tuinbonen waren helemaal niet op de tuin geraakt, maar och, de toppen van de tuinbonen waren erg lekker geweest in de salade. Ge moet het nu eenmaal nemen zoals het komt.

Het Meisje plantte haar bonen in de aarde. Zwart en rood door elkaar. Misschien ziet dat er best gezellig uit als ze bloeien.

Nemen zoals het komt. Wat een fijne levenshouding. Wat een rust. Het Meisje heeft nog een lange weg te gaan.

Meer weten over tuinbonen? Dan is dit jouw blog

Of ben je op zoek naar een bijzonder recept met tuinbonen?

salade van artisjok en tuinbonen

salade van artisjok en tuinbonen

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *