paarse boerenkool

paarse boerenkool

Wat een gedoe zo’n griepje. Nou ja, griepje. Op deze griep was een verkleinwoord niet van toepassing. Dit was een griep die haar letterlijk velde. Het Meisje had nergens zin in. Lag lusteloos in bed. Wilde niet eten omdat alles naar natte krant smaakte.

Na een week kwam de gember haar neus uit. Citroen? Kan ze niet meer zien. Honing? Bah. Na een week gemberthee drinken en droge beschuitjes eten heeft het Meisje er helemaal genoeg van. Ze wil echt eten. Stevig eten. Hartig eten.

Dat kan, omdat ze inmiddels weer beter is. Dankzij de gemberthee en de droge beschuitjes. Dat dan weer wel.

Gelukkig staat er nog volop boerenkool in de moestuin. Paarse boerenkool. Daar heeft ze zin in.

Paarse boerenkool

Het tuinMeisje is erg van de esthetiek en paarse boerenkool is het mooiste meisje van de moestuin. Zie paarse boerenkool ergens staan en je draait je hoofd nog een keer om. Dan weet je het zeker. Deze plant moet je hebben. Zelfs als je geen moestuin hebt. Gewoon in een pot op je balkon, of tussen de sierplanten in de tuin. Het paars vormt een fantastische achtergrond voor knaloranje bloeiers, maar ziet er ook zeer gedistingeerd uit met blauwe bloemen zoals bij voorbeeld de dropplant. Deze Agastache houdt met haar geur ook nog eens de koolvliegen uit de buurt. Naarmate de winter kouder wordt, verdiept de kleur van de bladeren zich. Van paars, naar diep donker paars. Een feest om te zien.

Boerenkool zo gemakkelijk te kweken dat succes verzekerd is. Ook als je geen groene vingers hebt. Alles wat boerenkool vraagt is een handje koemestkorrels. Dan is ze tevreden. Paarse boerenkool is niet gevoelig voor ziektes, super winterhard en groeit zelfs in de schaduw. Met vier koolplanten voorzie je een heel gezin wekelijks van boerenkool.

Het Meisje kweekt Redbor F1. Geen sexy naam, wel een sexy uiterlijk. Deze paarse boerenkool is een winterboerenkool en daardoor bestand tegen bar koude winters. Vorst? Daar kan deze boerenkool prima tegen. Vorst zet het zetmeel dat in de kool aanwezig is, om in suikers. Zo wordt boerenkool nog lekkerder.

Twee soorten boerenkool

Er bestaat ook herfstboerenkool. Deze boerenkool zaai je vanaf mei, maar is niet winterhard. Daar heb je dus niets aan. Nee, dan winterboerenkool. Alleen maar voordelen. Het Meisje zaait haar boerenkool pas in juli waardoor de boerenkool de eerste leeg gegeten plekken in de moestuin opvult.

Boerenkool oogsten

Een boerenkoolplant heeft één dikke hoofdstam. Rondom deze stam groeien grote gekrulde bladeren. Dit blad eet je. Begin met oogsten vanaf de onderkant van de plant als de bladeren zo’n 15 centimeter lang zijn. Op dat moment zijn ze nog lekker zacht.

Naarmate de winter vordert, oogst je de bladeren steeds hoger en hoger totdat je een kale stam over houdt. Tegen die tijd is het februari en krijgt de kool zin om te gaan bloeien. Dat levert bitter blad op en is het tijd voor de composthoop.

Boerenkool is gezond

Goed, paarse boerenkool is dus de meest sexy plant van de moestuin en gemakkelijk te kweken. Dan heb je nog niet alle voordelen gehad. Had het Meisje al gezegd dat boerenkool gezond is? Dat boerenkool ontstekingsremmend werkt? Vol zit met vezels, ijzer, calcium en vitamines? Daarmee gaat ze de laatste restjes griep te lijf. Kom maar op met dat nieuwe jaar.

Heb je ook zin in boerenkool, maar ben je op een glutenvrij of koolhydraatarm dieet? Probeer boerenkool dan eens anders.

pittige salade van boerenkool met chorizo en feta

pittige salade van boerenkool met chorizo en feta

pinterest

8 Reacties

  1. Mirjam

    Fijn dat je weer beter bent! En wat is die paarse boerenkool een prachtige plant zeg. Die gaat in mijn zaaiplan dit jaar. Ook weer eens was anders op je bord dan groene boerenkool. En bedankt voor de tip van de dropplant tegen de koolvlieg!
    Groetjes, Mirjam

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Graag gedaan. Leuk dat je haar ook gaat zaaien. Veel succes!

      Reageren
  2. Mirjam

    Nog even een vraag: smaakt het heel anders dan groene boerenkool? Of maakt het geen verschil? Daar ben ik nog wel benieuwd naar. Mirjam

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Er zit eigenlijk geen verschil in de smaak. Het staat alleen veel leuker in de tuin en beter op je bord. Zolang je het niet kookt, maar bv wokt of in de oven bereidt, blijft de kool paars.

      Reageren
  3. suzigirl

    Ik heb zowel snijbiet als paarse boerenkool staan, toch bij gebrek van goede recepten staan ze alleen te pronken in mijn tuin. Als het keukenmeisje eens een goed recept heeft, heel graag.

    Reageren
    1. Amber

      Paarse boerenkool kun je net als groene boerenkool gebruiken. Snijbiet is lekker gestoofd. Het Meisje zal binnenkort eens een recept denken met snijbiet!

      Reageren
  4. Suzy

    Amber,
    Heb je ondertussen al een recept met snijbiet ?

    Reageren
    1. Amber

      ja hoor, we hebben een heerlijk en simpel gerecht voor je: pasta met daslook en snijbiet. De daslook kun je ook vervangen door wat look en lente uitjes.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *