paksoi in de moestuin

paksoi in de moestuin

Moeilijk is de middle name van paksoi en het Meisje kan het weten want ze heeft het gewas meerdere keren geprobeerd te kweken. En toch staat er nu weer paksoi in de moestuin.

Dat is misschien het enige nadeel van een plug en play moestuin. De plantkeuze in een kwekerij is minder groot dan wanneer je zelf zaait en zo stond het Meisje toch weer met paksoi in haar handen. Zou ze het nog eens proberen? Ze vindt paksoi lekker en ze kan met een plugplantje de problemen rondom het zaaien van paksoi in één keer wegstrepen. Wie niet waagt wie niet wint.

Wat er dan zo moeilijk is aan paksoi in de moestuin? Het probleem zit in de snelheid waarmee paksoi wil groeien, terwijl dat tevens het grote voordeel van paksoi is. Tussen zaaien en oogsten zit hooguit 8 weken. Ideaal! Toch kan er in die 8 weken van alles misgaan.

Snelle paksoi

Paksoi is een koolsoort en daardoor dus een hongerig type. Geef bij het aanplanten van de plant voldoende voeding in de vorm van mest of compost en blijf het gewas tijdens de groei voeden. Dat is alleen niet genoeg. Paksoi wortelt oppervlakkig. De wortels zoeken dus niet de diepte op om zelf op zoek te gaan naar water, dat moet jij voor ze doen, zeker in droge tijden zoals nu. Daar komt bij dat het Meisje op zanderige duingrond tuiniert en dan heeft paksoi helemaal veel water nodig. Maar ja door al die voeding en het vele water groeit de plant alleen maar sneller. Juist door die ongekende groeikracht schiet de plant nog sneller door, wat betekent dat hij eerder bloeit dan dat jij ervan hebt kunnen oogsten. Moeilijk dus.

Het is trouwens niet erg als de plant gaat bloeien. De bloemetjes zien er mooi uit. Dat het Meisje toch liever het blad dan de bloem heeft, interesseert de plant niet. Die wil zich zo snel mogelijk reproduceren en dat moet het Meisje dus voor zijn. Zelfs op de moestuin kan het leven hard zijn.

Wanneer zet je paksoi in de moestuin?

Bloei voorkom je door paksoi precies op het juiste moment van het jaar in de moestuin te zetten. Dit heeft met de lengte van het daglicht te maken. Paksoi is een lange dag plant. Zodra de langste dag in zicht komt, begint de plant te bloeien. Maar dan moet jij dus al geoogst hebben. In dat geval plant je het gewas voor de vroege teelt. De planten gaan dan vanaf eind april naar buiten en je oogst ze voor begin juni. Heb je dit moment gemist? Dan vermijd je juist de langste dag. Dat doe je door paksoi in de moestuin te zetten vanaf juli. Dan oogst je paksoi in september.

Tenminste…als de slakken dat niet voor je hebben gedaan, want ook die zijn gek op paksoi. Het meisje is optimistisch. De paksoi staat nu drie weken in de moestuin en ziet er nog steeds goed uit. Zij gaat straks vast en zeker oogsten.

Paksoi oogsten

Dat oogsten is ook nog een dingetje trouwens. Verwacht niet zo’n enorm gewas dat je uit de supermarkt kent. Paksoi oogst je bij voorkeur jong omdat het blad dan het knapperigst is. Je kunt paksoi in zijn geheel afsnijden of met de wortelkluit uit de grond trekken en mee naar huis nemen, maar nu heb je zelf snelheid nodig! Het Meisje heeft geen idee hoe ze dat in de supermarkt doen, maar paksoi blijft na de oogst maar heel kort goed. Haar truc is om paksoi op de moestuin al in een vochtige theedoek te rollen en bij thuiskomst het geheel direct in de koelkast te leggen. Je kunt ook de paksoi in de moestuin laten staan en er af en toe blad vanaf halen. De kontjes die in de tuin blijven staan, groeien nog een keer uit zodat je nogmaals kunt oogsten en wie weet bloeit de plant dan zelfs nog. Dan heb je echt het beste van twee werelden. De bloemen zijn smaakvol en staan gezellig op een gemêleerde salade uit de moestuin. Zelfs de bloemknoppen zijn lekker en smaken naar hele jonge frisse kool.

Paksoi in de moestuin is moeilijk maar lekker. Misschien is dat een beschrijving die paksoi meer eer aan doet dan alleen maar moeilijk.

Wist je dat er meer lange dag planten zijn? Knolvenkel bijvoorbeeld.

doorgeschoten venkel
doorgeschoten venkel

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *