een plug en play moestuin

Een plug en play moestuin

Het Meisje is een zzz-er. Daar hoef je dus geen medelijden mee te hebben. Ze is een zelfstandige zonder zorgen. Dat is wel eens anders geweest, maar wijsheid achteraf leert dat het misschien ook niet het beste besluit was om tijdens de economische crisis als zzp-er te beginnen. Die tijden zijn achter de rug. Mochten ze zich ooit weer aandienen, dan heeft het Meisje een buffertje achter de hand. De overheid hoeft zich over haar geen zorgen te maken. Wel om haar voorbeeldfunctie als moestuinier, want ze is een rolmodel van likmevestje, een influencer zonder inhoud en een waardeloze tuinier.

Te weinig tijd

Ze was gewoon te druk bezig met haar werk. In dat opzicht heeft ze twee nadelen. Ze vindt haar werk leuk én ze kan geen nee zeggen. Dit leidde er de afgelopen maanden toe dat ze alleen maar aan het werk was, met als gevolg dat de rest erbij inschoot. Ook de moestuin. Gelukkig rondde ze onlangs een grote opdracht af en waren er wat feestdagen. Tijd voor fysieke actie in de moestuin!

Ze toog samen met de Man van de moestuin naar het lapje grond. Op het complex passeerden ze de ene na de andere keurig aangeharkte tuin, totdat ze bij hun eigen tuin aankwamen. Oeps! Het was nog erger dan ze dacht. Het onkruid stond tot aan hun enkels. Voor het gras tussen de moestuinbakken gold hetzelfde. De kolen bloeiden, er lagen nog wat hoopjes pompoen en ook de laatste bonen hingen verschrompeld aan hun stellages. De Man en het Meisje gingen als een razende tekeer. Aan het einde van de feestdagen lag de moestuin er weer netjes bij. Afgelopen weekend zou het Meisje terugkomen om de gewassen in te zaaien.

Zaaien

Eh tja… zaaien. In andere jaren is dit het moment om voorgezaaid groen uit te planten in de tuin, maar daar had ze natuurlijk geen tijd voor gehad. Direct uitzaaien in de volle aarde doet ze ook heel graag, maar dan moet je de eerste periode wel goed water geven als er geen regen op komst is. Een dagelijkse gang naar de moestuin zit er de komende weken weer niet in.

Een plug en play moestuin

Het wordt dit jaar dus een plug en play moestuin. Dit is een super gemakkelijke manier om je eigen groente en kruiden te kweken. Goed, het zijn misschien niet helemaal je eigen gewassen. Je koopt kleine groente- of kruiden plantjes die geteeld worden in een in samengeperst blokje aarde van een paar kubieke centimeter. Dit zijn zogenaamde plugjes. Vandaar de naam plugplantjes. Het is jouw taak om ze op te kweken tot eetbaar groen.  

Het Meisje heeft geluk. Bij haar in de buurt zit een kweker van de oude stempel. Hij zaait al vroeg in het voorjaar groente en kruiden en kweekt ze op tot plugplantjes. Hij kweekt steeds meer soorten dus het Meisje weet zeker dat zij niet de enige is die vals speelt. Want zo voelt het toch een beetje, maar ze zet zich over deze gêne heen.

Plugplantjes kopen

Het kopen van deze plugplantjes geeft haar een paar weken tijdswinst. Ze hoeft niet te zaaien, geen tijd te verspillen aan het gepriegel van het verspenen zaailingen. Ze hoeft geen zaailingen uit te dunnen. Nee, ze koopt gewoon een kant en klaar plantje op babyformaat. Deze plantjes kun je op internet kopen, bij grote tuincentra of, zoals het Meisje, bij je lokale kwekerij.

Een plug en play in de moestuin vereist nog wel iets van je moeite en aandacht. Je moet de babyplantjes in de volle grond uitplanten. Graaf een kuiltje en pak het plantje voorzichtig vast aan een blaadje. Zet de plant in de aarde, vul het kuiltje en druk de aarde rondom stevig aan, zodat de wortels uit het plugje contact maken met de nieuwe aarde. Verzorg de plantjes met liefde, aandacht, water en een beetje mest en kweek ze op tot volwassen en oogstbare planten.

Een plug en play moestuin geeft snel resultaat. Ze heeft de kunst afgekeken van haar buurmannen op het moestuincomplex. Echte mannen zaaien namelijk niet zoals je in dit blog kunt lezen.

echte mannen zaaien niet
echte mannen zaaien niet

pinterest

2 Reacties

 1. Anita ten Wolde

  Wat een leuk verhaal weer. Zijn dat Lathyrus plantjes op de foto? Bij mij worden ze nooit zo stevig, altijd dunne steeltjes, helaas.

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Dank je! De plant op de achtergrond is een camassia. Een bolgewas met schitterende blauwe bloemen in mei. Misschien een troost om te weten dat het laten ontkiemen van lathyrus bij ons niet eens lukt? Wel bij de buurvrouw zoals je in ons blog “de lathyrusprinses” kunt lezen. Ach ja…je kunt niet alles hebben.

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *