sinaasappel worteltjes

sinaasappel worteltjes

Het Meisje heeft dus één oranje t-shirt in de kast liggen. Nou ja, eigenlijk wit met oranje kroontjes. Oranje met goud om precies te zijn. Oranje-chique. En zo goed als nieuw. Ongedragen eigenlijk. Speciaal aangeschaft voor Koningsdagen, EK’s en WK’s. Weten jullie meteen waarom het shirt nog in zo’n goede staat is. De meeste Oranje evenementen zijn de afgelopen jaren om uiteenlopende redenen in het water gevallen.

Dit jaar wordt het beter. De weersvoorspellingen voor Koningsdag zijn niet slecht, Oranje heeft zich geplaatst voor het WK en zelfs in de Moestuin is het een Oranje-feest aan het worden. Eigenlijk is dat het feest waar het KeukenMeisje zich het meeste op verheugd: oranje in de moestuin. Cosmea, afrikaantjes, Oost-Indische kers  en natuurlijk goudsbloemen. Ze geven allemaal kleur aan de moestuin. Nu ze er over nadenkt; ze zal het tuinMeisje vragen of er ook van die schattige slaapmutsjes (Californische klaproos) in de borders kunnen komen. 

Voorlopig moet ze het nog even doen met dromen over die oranje bloemenzee. Dan maar oranje op haar bord. Ze kiest voor een gemakkelijke Koningsmaaltje: sinaasappel worteltjes maakt ze deze keer. De worteltjes worden geblancheerd en daarna bijna gekaramelliseerd in sinaasappelsap. Doordat je ze niet gaar kookt blijven de worteltjes de frisse smaak en bite behouden. Om in het thema te blijven zegt het Meisje niet: lekker, maar : Hoezee, hoezee, hoezee!

sinaasappel worteltjes

1 bosje bospeen – 1 grote sinaasappel – 1 eetlepel roomboter –  30 gram suiker.

Zet een pan met water op en laat het water aan de kook komen. Schil de wortels en haal het groen eraf. Doe ze met de dikke kant (van het loof) naar beneden in de pan. Blancheer de worteltjes in het kokende water een minuutje of 5. Giet ze af. Zet nu een grote hapjespan op middelhoog vuur. Pers de sinaasappel uit boven de pan en verwarm het sap met de boter en de suiker. Leg de geblancheerde worteltjes erin en laat ze in een minuut of 10 inkoken totdat ze een stroperig sausje hebben.

oranje in de moestuin

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *