pesto van wortelloof en basilicum

pesto van wortelloof en basilicum

Heerlijk zo’n Sinterklaasweek. De spanning van de verwachting, het geroezemoes in huis en het snel wegmoffelen van het één of ander als de deur onverwachts opengaat. Of de gelegenheid om iemand eens even lekker te pesten met een gedicht met een kwinkslag, het Meisje geniet ervan. Sowieso die hele donkere dagen vindt het keukenMeisje maar wát leuk. Vooropgesteld dat ze zelf de deur niet meer uit hoeft, de man van de Keuken de haard heeft aangestoken en de inwonende pubers zich ook gedragen naar ‘vrede op aarde’. Maar zeg nou zelf, speculaasje, pepernoten, warme chocolademelk met slagroom en wellicht een scheutje rum? En dan een banketletter met spijs, natuurlijk een beetje opgewarmd, dan is ‘ie t lekkerste. En wat dacht je van een glaasje bisschopswijn met een stukje chocolade van die letter die Sint laatst heeft laten bezorgen? Ja, het Meisje weet het, allemaal lekker maar veuls te veul! Daarom heeft het keukenMeisje speciaal voor ons een lekkere gezonde, magere en zelfs veganistische snack die prima past bij het thema Sinterklaas: pesto van wortelloof en basilicum. Lekker als dip om je gezonde worteltje in te dopen, maar ook heerlijk over de pasta. Of leng een beetje aan met wat extra citroensap en olijfolie en je hebt een prima vinaigrette. En wat dacht je ervan om je worteltjes te bakken of te grillen met deze pesto? Het Meisje weet zeker dat jullie niet álle worteltjes aan Amerigo hebben gegeven, dus je kunt zo aan de slag en je bent binnen 10 minuten klaar!

Dit heb je nodig:

Ongeveer 2 handen vol groen van de wortels. Niet de dikke stelen, alleen het fijne blad. Was het en schudt even uit. 5 gram basilicum, 40 gram pijnboompitten, sap van een halve citroen, 2 teentjes knoflook, halve theelepel (kruiden)zout en goede olijfolie.

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine behalve de olijfolie en mix tot het groen klein en fijn gemalen is. Giet er dan een scheutje olijfolie bij, net zo lang totdat je de dikte prettig vindt. Eventueel kun je er meer zout of citroensap naar smaak aan toevoegen.

TIP: maak de pesto ook eens met een andere noot, bijvoorbeeld pistachenootjes (ongezouten) of walnoten. Ook heerlijk!

pinterest

4 Reacties

  1. David Meijer Du Jardin

    Oei Meisjes, dat wortelloof, alleen uit de eigen tuin of uit de Biowinkel, anders zitten er sowieso
    giftige middelen, op en in, dat loof! En wat dachten jullie van Zevenblad in de pesto, werkt ook nog antirheumatisch, ik kweek het hier op mijn Kruydthoeck-Tuin, en het is ook nog familie van de peentjes
    Davidii, FRANCE

    Reageren
    1. Amber (Auteur bericht)

      Hallo Davidii,

      Natuurlijk, de Meisjes eten óf uit eigen tuin, óf kopen biologisch. Ze zetten het niet in elk recept erbij, maar misschien moeten ze dat wel doen.
      Leuk dat je opmerkt dat het ook met zevenblad kan- heeft al dat onkruid nog een leuke functie in de keuken. Je kunt ook pesto maken met brandnetel. De natuur geeft ons zoveel mogelijkheden!

      Reageren
  2. Margot

    Dag Meisjes,
    Ik vind het een goed recept! Ik deed er deze keer zonnebloempitten in i.p.v.pijnboompitten en was toch bezig met de (biologische ;-)) citroen dat ik ook wat rasp van de citroenschil erin heb gedaan. Dat maakte ‘m wat lichter.
    Een recept om vaker te maken, dank!
    Margot.

    Reageren
    1. Amber (Auteur bericht)

      Hallo Margot,

      dat klinkt ook erg lekker!

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *