peulen

peulen

Peulen. Het Meisjes is er gek op. Trouwens op alles wat boon is. Dat is altijd al zo geweest want voor kapucijners met spek kon haar moeder haar vroeger wakker maken. Vorig jaar heeft ze kapucijners in de tuin gezet tussen de sierplanten. Ze stonden op prachtige uit Frankrijk geïmporteerde stalen steunen. Op de andere 3-poot stonden peulen. Werkelijk oogstrelend, maar dat was het dan ook wel. Uiteindelijk heeft het Meisje 7 kapucijners en 5 peulen geoogst. Niet echt om over naar huis te schrijven. Waarschijnlijk heeft ze haar peulen te laat gezaaid waardoor de iele kiemplantjes de competitie aan moesten gaan met volwassen vaste planten. Dat gevecht hebben de peulen jammerlijk verloren. Helaas.

Dit jaar doet ze het anders en teelt het Meisje alleen peulen. Je moet nu eenmaal keuzes maken als je weinig ruimte hebt. Ze heeft ze in haar nieuwe gevelmoestuin geplant (over het aanleggen van een gevelmoestuin later meer bij de Meisjes).

Het zaad van peulen blijft jaren goed. Zaai met een tussenafstand van 5 centimeter. Ongeveer een vingerkootje diep. Je kunt het beste zaaien in april of mei, maar later kan ook. Mits er niet al teveel competitie is van ander groen. Wil je langer peulen kunnen oogsten? Zaai ze dan om de 10 centimeter. Zodra de planten een centimeter of 5 hoog zijn, vul je de tussenruimtes opnieuw met zaad. Kijk In het begin goed uit voor vogels. Vogels zijn gek op ontkiemend bonenzaad. Dit ruiken ze van kilometers afstand. Bescherm je peulen dan ook met een net.

Peulen in een pot zijn trouwens ook prachtig. Prik hiertoe 3 of 5 bamboestokken in je pot en zaai 3 peulen naast elke stok. Bind aan de bovenkant de stokken bij elkaar zodat je een wigwam krijgt. Bij de start moet je ze nog leiden, maar daarna gaat het vanzelf. Met ragdunne ranken klimt de peul omhoog. Dat alleen is al betoverend om naar te kijken. Langzaam wordt je wigwam frisgroen en na enige tijd verschijnen de frêle lipbloemen. De kleur is afhankelijk van het soort peul. Als de peulen boven de wigwam uitgroeien knip je de ranken eraf. Die zijn heerlijk fris en knapperig in je salade.

 

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *