heilzame toverdrank

gezonde thee uit de tuin

Het is geen garantie voor een lang noch gelukkig leven, maar wie weet. Elke ochtend gaat het tuinMeisje gewapend met een schaar de tuin in om haar geneeskrachtige planten te knippen. Van elke plant een blaadje of een topje. Ze knipt wat het seizoen biedt. Kokend water over de blaadjes heen en klaar is haar heilzame toverdrank.

Ze kwam op het idee nadat ze een lezing van een soort kruidenvrouwtje had bijgewoond. Normaal gesproken zou ze nooit met deze moderen Klazien in aanraking zijn gekomen, maar ze was met vrienden op stap. Dan heb je het niet altijd voor het zeggen. Je moet alles een keer meemaken in je leven en zo kwam ze op een festival terecht dat zich eigentijds noemde. Haar leek het meer een revival van de jaren ‘70. Overal lange hippiegewaden, indianentooien en tipi tenten. De geluiden van vrije seks uit het struikgewas nog daargelaten. Woodstock leek niet ver weg.

Het Meisje weet nu dat het niets voor haar is. Nog nooit heeft ze zich zo agressief gevoeld als op dit festival. Al die blijheid. Ze wordt er iebel van. En dan die vrijheid die blijkbaar inhoudt dat je volledig doet waar je zelf zin in hebt. Zonder rekening te houden met anderen. Het op een kluitje zitten. Het gemak waarmee anderen zich jouw tentharingen eigen maken zodat ze lekker dicht bij je kunnen staan. Terwijl verderop voldoende ruimte is. Gedwongen van wasbak verplaatsen omdat het voor haar tandenpoetsende buurvrouw beter aanvoelde om zich te wassen bij de wasbak waar het Meisje stond. Het Meisje was te verbouwereerd om te reageren. Stuiterend van kwaadheid verliet ze het washok.

En dan moest de dag nog beginnen.

Nijdig stortte het Meisje zich op het programma. De vrienden gingen zichzelf ontdekken. Nou dat had het Meisje zojuist al gedaan. Tot haar opluchting stonden er ook onderwerpen ingepland die wat dichter bij haar stonden. De natuur bleek namelijk ook heel eigentijds te zijn. Gelukkig maar.

Zo kwam ze bij het kruidenvrouwtje terecht. Deze baseerde haar kennis op de Middeleeuwse geneeskunde. Tot de verbazing van het tuinMeisje had ze zeker 60% van de genoemde planten in haar tuin staan. Voor de sierwaarde. Het Meisje had nog nooit verder gekeken dan haar neus lang was.

Inmiddels is het een vaste gewoonte. Haar ochtendronde door de tuin. Heerlijk. Dat moment van rust voordat ze weer opgeslokt wordt door de waan van de dag. Echt een zen moment. Toch een beetje eigentijds dus.

Je eigen kruidenthee

Wil jij ook je eigen heilzame toverdrank maken? Er is veel mogelijk. Vanmorgen heeft het Meisje vrouwenmantel, kattenkruid, viooltje, elfenbloem, tijm, salie, pimpernel, maagdenpalm en astilbe geplukt. Maar je kunt ook denken aan maagdenpalm, lieve-vrouwe-bedstro of onkruid zoals heermoes. En vergeet je kruiden niet. Rozemarijn is ook erg lekker in een kruidenthee. Om er extra smaak aan toe te voegen gebruik je citroenverbena of munt.

 

pinterest

2 Reacties

 1. Irene Hageraats

  Leuk om te lezen dat er zoveel planten zijn waar je thee van Jan trekken.
  Is citroenmelisse hetzelfde als Citroën verbena?

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Leuk om te weten toch? Citroenmelisse en citroenverbena zijn twee verschillende planten. Ze zijn zelfs geen familie van elkaar. De Latijnse naam van citroenmelisse is “Melissa officinalis” en die van citroenverbena is “Aloysia citriodora”. Wel smaken ze allebei naar citroen en omdat ze er zo verschillend uitzien is het leuk om ze allebei te kweken!

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin